Parvoćelija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Parvoćelija
Caudal view of a brain after dissection.png
Ventralna strana ljudskog mozga, nakon uklanjanja donje površine potiljačnog i sljepoočnog režnja
 • 1 – vidni nev (NII);
  2 – optička hijazma;
  3 – optički trakt;
  4 – colliculi superior;
  5 – bočno genikulatno tijelo
  6 – optička radijacija;
  7 – Meyerova petlja;
  8 – trigonumska komora;
  9 – komora sljepoočnog roga;
  10 – komora potiljačnog roga;
  11 – corpus callosum, splenium
Detalji
LokacijaBočno genikulatno jezgro
Anatomska terminologija

Parvoćelije ili parvocelske ćelije, zvane i P-ćelije, su neuroni koji se nalaze unutar parvoćelijskih slojeva bočnog genikulatnog jezgra (LGN) talamusa. Parvus je latinska oznaka za mali, a naziv "parvocelski" odnosi se na malu veličinu ćelija, u odnosu na veće magnoćelije. Filogenetski su parvoćelijske neuroni moderniji od magnoćelijskih.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Shematski dijagram LGN primata.

Parvoćelijski neuroni vizuelnog sistema primaju impulse od patuljastih ćelija, tipa ganglijskih ćelija mrežnjače, čiji aksoni izlaze iz optičkog trakta. Ove sinapse javljaju se u jednom od četiri leđna parvoćelijska sloja lateralnig genikulagtnog jezgra. Informacije iz svakog oka, odatle se drže odvojeno i nastavljaju se odvojeno do obrade u vidnoj kori. Električno kodirane vizuelne informacije napuštaju ove ćelije putem relejne ćelije u optičkoj radijaciji, putujući u primarnu vidnu koru, sloj 4C-β. Parvoćelijski neuroni su osjetljivi na boju, , a sposobniji su za razlikovanje finih detalja od magnoćelijskih. Ove ćelije imaju veću prostornu rezoluciju, ali nižu privremenu rezoluciju od magnoćelijskih.[1].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Xu X, Ichida JM, Allison JD, Boyd JD, Bonds AB, Casagrande VA (February 2001). "A comparison of koniocellular, magnocellular and parvocellular receptive field properties in the lateral geniculate nucleus of the owl monkey (Aotus trivirgatus)". J. Physiol. 531 (Pt 1): 203–18. doi:10.1111/j.1469-7793.2001.0203j.x. PMC 2278453. PMID 11179404.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]