Ivan Vuković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan Vuković
Zanimanje vojvoda
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Bosanski vojvoda Ivan Vuković, od plemićke porodice Kosača, pominje se u historiji Bosne i Hercegovine kao naručilac ikone Majke Božije sa malim Isusom koja je izrađena u Mainama kod Budve. Ova ikona čuvana je kao kulturno blago Bosne i Hercegovine u Umjetničkog galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu do početka sukoba 1992. godine kada je iz iste nestala. Ikona do danas nije pronađena. Kao brat Vojvode Ivana Vukovića pominje se Ferhad-beg Vuković (Sladoje Vuković?), bosanski Sandžak-beg. Ferhad-beg Vuković finansirao je izgradnju sarajevske džamije Ferhadija. Ferhad-beg je ukopan ispred sarajevske džamije Ferhadija. Njegovo turbe može se danas vidjeti prilikom šetnje sarajevskom ulicom koja nosi naziv po Ferhad-begu - Ferhadijom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.