Vladislav Hercegović Kosača

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vladislav Hercegović Kosača (1426. ili 1427. - Rab, 1490.) je bio bosanski plemić sa titulom herceg.

1466. godine je naslijedio od oca Stjepana Vukčića Kosače posjede i titulu hercega. Sukobljavao se i mirio sa ocem više puta. Od 1453. često je bio u službi Osmanlija, Mlečana i ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina, koji mu je 1469. godine darovao utvrde Veliki i Mali Kalnik kraj Križevaca. Kao osmanski vazal (od 1469.) učestvovao je u osvajanju Počitelja na Neretvi 1472. godine i u borbama protiv ostalih bosanskih velikaša, kao naprimjer Vlatkovića. U 1480. godini se pokušava osloboditi osmanske vlasti. U ovome ne uspijeva i povlači se u Herceg Novi.

Padom Herceg Novog pod osmansku vlast u 1483. godini Kosača bježi u Rab, gdje uživa zaštitu Mletačke republike. Kosača umire u Rabu u 1490. godine. Nakon njegove smrti obitelj je osiromašila. Njegov sin Balša živio je na Kalniku, gdje se spominje u 1510. godini.