Husein-kapetan Gradaščević: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
(Odbijena zadnja izmjena (od strane Blablabla) i vraćena revizija 1380420 od CERminator)
[[Datoteka:Mahmud2.jpg|mini|desno|Sultan [[Mahmud II]] je osoba koja je bila glavni katalizator pokreta za autonomiju Bosne.]]
 
U kasnim [[1820]]-im, sultan [[MahmudMamutnamostu II]] je ponovo uveo osmanlijske refome, koje su imale za cilj ekspanziju osmanlijske armije (''nizam''), nove poreze i veću osmanlijsku birokratiju. Ove reforme su oslabile specijalni status i privilegije, koje je Bosna historijski uživala pod Osmanlijskim carstvom, što je sa rastućom moći i pozicijom drugih evropskih naroda pod osmanlijskom kontrolom dovelo do bijesa i pobuna iako se Gradaščević, suprotno narodnom vjerovanju, nije posebno protivio ovim reformama.
 
1826. godine, kada je sultan ukinuo [[janjičar]]e u Bosni, Gradaščevićeva reakcija nije bila različita onoj koju je imao ostatak bosanske aristokratije. Gradaščević je zaprijetio da će koristiti vojnu silu kako bi potčinio svakoga ko se bude protivio sarajevskim janjičarima. Kada su janjičari ubili ''nakibul-ešrafa'' Nurudin efendiju Šerifovića njegov se ton promijenio, i vrlo brzo se distancirao od njihovog cilja.
Anonimni korisnik

Navigacija