Razlika između izmjena na stranici "John Wayne"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 154 bajta ,  prije 4 mjeseca
Nije "stradao" za vrijeme snimanja filma "Osvajač" (sniman u državi Utah, a ne Nevada), nego je tada bio izložen radioaktivnom zračenju; osim toga, pokus nije bio nekontroliran.
(Nije "stradao" za vrijeme snimanja filma "Osvajač" (sniman u državi Utah, a ne Nevada), nego je tada bio izložen radioaktivnom zračenju; osim toga, pokus nije bio nekontroliran.)
 
| potpis = [[Datoteka:John Wayne signature.svg|70p]]
}}
'''John Wayne''' (Winterset, [[26. maj]] [[1907]] - [[Los Angeles]], [[11. juni]] [[1979]]), pravo ime ''Marion Michael Morrison'', [[Sjedinjene Američke Države|američki]] filmski glumac
 
Jedna je od najvećih legendi ne samo [[Hollywood]]a već i svjetskog filma uopće. Sa svojih više od stotinu snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaraoce. Tokom gotovo pedeset godina ostvario je nekoliko historijskih uloga. John Wayne je kao glumac bio veliki profesionalac, uzorno discipliniran i neuništiv u izdržljivosti. To je dokazao i time što je, iako teško bolestan, snimao gotovo do posljednjeg daha. Stradao je prilikom snimanja filma "''Džingis kan''" u pustinjama [[Nevada|Nevade]], gdje ga je dohvatio smrtonosni val nekontroliranog atomskog pokusa.
 
Zahvaljujući prijateljstvu s [[John Ford|Johnom Fordom]] dobio je glavnu ulogu u klasičnom vesternu "''Poštanska kočija''", što je predstavljalo prekretnicu u njegovoj karijeri. Otad je dominirao u tom žanru, postajući njegov glumački sinonim.
 
Dobitnik je [[Oscar]]a za glavnu mušku ulogu u filmu ''[[Čovjek zvan hrabrost]]'' (1969).

Navigacija