Petar i Nikola Pavlović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Posljednji Pavlovići)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vojvoda Petar II i knez Nikola Pavlović pripadaju posljednjim predstavnicima vlastelinske loze Pavlovići.

Petar II i Nikola su sinovi vojvode Radoslava Pavlovića i braća vojvode Ivaniša Pavlovića. Poslije smrti brata Ivaniša, novembra 1450, posljednjih trinaest godina bosanske samostalnosti Petar II i Nikola su predstavljali porodicu. I oni su u sjeni svoga ujaka hercega Stjepana Vukčića koji vodi rat sa Dubrovčanima zbog Konavala i sa odmetnutim sinom Vladislavom. Nastojanja bosanskog kralja Stjepana Tomaša i Dubrovčana da izoliraju Pavloviće od hercega nisu uspijevala.

Godine 1455. Petar II Pavlović se oženio izvjesnom Marom, ali nije poznato da li je imao nasljednike. Prodor Osmanlija 1463. rezultirao je nestankom posljednjih Pavlovića. Očito su, kao i vlastela Kovačevići bili prvi na udaru i u njemu stradali. Nije poznato gdje su sahranjeni.