Radovanj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Radovanj je brdo smješteno sjevero-istočno od Posušja, južna Bosna i Hercegovina. Visina mu je 1133 metra. Bogato je hrastovom šumom prema kojoj je i najveće selo u Posušju dobilo ime Rastovača. Na samom vrhu Gradini nalazi se antenski stup koji je u posljednje vrijeme vrlo značajan u telekomunikacijskom sistemu Hercegovine. Nakon izrade projektne dokumentacije 1981.TKC objekt s pripadajućom infrastrukturom je pušten u pogon godinu dana kasnije. Primarna funkcija mu je bila emitiranje 1. programa TVSA. Od 1991. program s ove lokacije započinje emitirati Radio Posušje, a od par godina unatrag lokacija Radovanj se koristi za emitiranje programa nekoliko TV i Radio stanica kao i za potrebe GSM-a.

Radovanj je često puta opjevan u pjesmama kroz gusle i gangu. Dosta je pristupačan, pa ga u proljeće posjećuje dosta izletnika, pogotovo djeca. Brdo je bogato divljači posebno zecom i lisicom, a na vrhu vladaju orlovi. Lov je otvoren samo u zimskom periodu.

Vuk i divlja svinja su najveći stanovnici, a ponekad doluta i medvjed. Vidik sa Radovnja je prekrasan i zbog toga se isplati popeti na ovu planinu. Radovanj je planina na kojoj prevladava pretplaninska klima zbog velike nadmorske visine. Prema tvrdnjama naučnika, Radovanj je posljednja planina u Evropi koja ozeleni. Godine 2003. je izbio požar u kojem je izgorjela istočna strana južnog djela, ali sada se polahko oporavlja.