Kamešnica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kamešnica

Kamešnica je planina koja je na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a većim dijelom leži u Livanjskoj općini. Najviši je vrh Konj 1854 m n/v (BiH).

Kamešnica je nastavak Dinarskog lanca planina, obiluje geotektonskim pojavama kao što su vrtače, spilje, dolci, zaravni. S južne, Hrvatske strane s koje se pristupa cestom Sinj - Otok - Korita - Gornja korita dolazi se na 800 m nadmorske visine, planinarski put dalje vodi čistom, goletnom padinom do vrha Kamešnica, Kurljaj 1009 m koji se nalazi u sastavu Republike Hrvatske, put dalje vodi planinskim vrhuncima, par kilometara do vrha Konj koji je ujedno i najviši vrh Kamešnice u sastavu BiH.

Kamešnica je prekrasna planina za planinarenje u proljetnim i jesenskim mjesecima, no zbog izložnosti zračnim strujama, i dodiru dvaju klimatskih područja, mogu se očekivati nagle i nepredviđene promjene vremena stoga je uvjek potreban oprez.

Flora i fauna[uredi | uredi izvor]

Na Kamešnici možemo naći brojne biljne vrste iznimne ljekovitosti i čistoće od gorske metvice, gorskog pelina, alpskih lišajeva, majčine dušice, kadulje, enciana, čemerike i mnogih drugih. Životinjski svijet nije iznimno brojan jer je planina po vrhovima goletna, pa je naseljavaju većinom gmazovi, nekoliko vrsta gušterica, brojni planinski zelembaći, poskok, planinska riđovka (mala, do 30 cm duljine) te neotrovnice, bjelouška, šara poljarica i dr. Vukovi svoje obitavalište nalaze sa sjeverne strane planine, i u pošumljenim djelovima, zajedno sa lisicama, divljim svinjama, a moguć je i susret s risom i medvjedom iako nisu često viđeni.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]