Klekovača

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Klekovača zimi

Klekovača sa svojim vrhom Velike Klekovače 1962 m je najviša planina zapadne Bosne. Proteže se dužinom od 43 km, a uzdiže se 1500 m iznad dolina Unca i 1300 m iznad petrovačke kotline. Planinu Klekovaču odlikuju velike stijene koje se protežu grebenom od Velike do Male Klekovače. U tom dijelu padine nalazi se i nekoliko velikih livada i prostranih amfiteatara stijena. Odavno je interesantna po raznim osnovama, 1879. o njoj piše Đuro Pilar - ekolog, 1891. Franjo Fiala - botaničar, 1893. Otto Steinbeis osnovao je preduzece Šipad i počeo eksploataciju šume i izgradnju šumske željeznice. 1930. godine Klekovaču je planinario U. Girometta. Prve planinarske staze na oba njena najviša vrha, Malu Klekovaču 1761 m i Veliku Klekovaču 1962 m, provedene su oko 1970. Današnja planinarska staza je dobro obilježena, a postoji i planinarski dom. Jedno vrijeme se nije smjelo prići vrhu Velika Klekovača iz razloga što je tamo bio relejni centar JNA, a nakon 1995. godine tu su boravili vojnici SFOR-a. Danas je sve napušteno i pokidano. Planina je bogata raznim biljnim i životinjskim svijetom. Sam vrh planine je obrastao niskim rastinjem, klekom, po kojoj je Klekovača i dobila ime. Nedaleko od Klekovače nalazi se i Lomska prašuma na površini od 298 ha koja je i zakonom zaštićena od 1956. godine.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: