Zvijezda (planina u Bosni i Hercegovini)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zvijezda
Gradić Vareš podno Zvijezde
Najviša tačka
Visina1355 m
Geografija
LanacDinaridi

Zvijezda je planina u Bosni i Hercegovini.[1] Smještena je između Vareša i Olova, između Tajana, istočnobosanske visoravni, tj. nišićkog platoa, i planine Čemernice prema jugozapadu, dok se sa sjeverne strane spušta do rijeke Krivaje.

Ima nekoliko vrhova viših od 1300 metara nadmorske visine od kojih je najviši Zvijezda na 1349 metara. Građena je pretežno od vapnenaca. Prekrivena je šumama, a prevladava crnogorica.[2] Na Zvijezdi izvire rijeka Stavnja, pritoka Bosne, u čijoj se dolini smjestilo glavno naselje Vareš. Bogata je rudama, ima željeza, cinka, mangana, olova i ugljena.

U jugoistočnom podnožju prolazi magistralna cesta između Tuzle i Sarajeva.

Na planini se nalazi tresetište Đilda sa endemičnom i ljekovitom biljkom gorčicom i turističko odmaralište Doli, gdje gosti mogu koristiti bungalove i poslužiti se domaćim jelima.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zvijezda (1349 m)". DINARSKO GORJE (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 28. 9. 2020. Pristupljeno 14. 3. 2020.
  2. ^ "Zvijezda | Hrvatska enciklopedija". www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 14. 3. 2020.
  3. ^ "Doli na planini Zvijezda su mjesto uživanja". vijesti.ba. Arhivirano s originala, 17. 6. 2021. Pristupljeno 14. 3. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]