Trebačko brdo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Trebačko brdo se nalazi iznad Trebačke kotline u Tešnju. Prema geološkim ispitivanjima nastalo je u kenozojskoj geološkoj eri u periodu kvartara. Visoko je 604 metra. Nasred njegove visoravni je veliki plato, dvije velike vrtače, dva vulkanska grotla i dvije očne jame. Zemlja Trebačkog brda je veoma plodna i jedan je od najvećih rudnika kamena na prostoru BiH. Prisutnost ljudi se pojavlju još za vrijeme Neandertalaca. Na Trebačkom brdu se nalazi velik broj stećaka. Danas se prostori Trebačkog brda koriste kao izletišta, pašnjaci, za poljoprivredu i rudarstvo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Trebačko brdo koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.