Trnava (Međimurje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Trnava
rijeka
Rijeka Trnava kod Goričana
Država  Hrvatska
Pritoke
 - lijevo Dragoslavec, Goričica, Pleškovec, Knezovec, Hrebec, Brezje, Boščak, Murščak, Korenatica
 - desno Kopenec, Sratka
Gradovi Grad Čakovec, sela Vukanovec, Gornji Mihaljevec, Macinec, Nedelišće, Štefanec, Mala Subotica, Palovec, Držimurec, Turčišće
Izvor
 - Položaj Međimurske gorice, Međimurska županija, Hrvatska
 - Nadmorska visina 300 m
Ušće rijeka Mura
 - Položaj Goričan, Međimurska županija, Hrvatska
 - Nadmorska visina 140 m
Dužina 46,9 km
Širina (u donjem toku) 0,005−0,006 km
Raskršće tokova oko 250 km2

Trnava je rijeka u Hrvatskoj. Duga je 46,9 kilometara i cijelim svojim tokom protiče kroz Međimursku županiju.

Izvire na nadmorskoj visini od oko 300 metara kao malen brdski potok nedaleko od naselja Vukanovec u općini Gornji Mihaljevec, u sjeverozapadnom, brdskom dijelu Međimurja, do kojeg dopiru najistočniji obronci Alpa, koji se na ovom području nazivaju Međimurske gorice.

Nakon nekoliko kilometara brdskog toka od sjevera prema jugu, spušta se u ravnicu te teče prema istoku. Usput prima brojne pritoke, i to malene potoke, većinom s lijeve strane, među kojima su Dragoslavec, Goričica, Pleškovec, Knezovec, Hrebec, Brezje, Boščak, Murščak, Korenatica, Kopenec i Sratka. Kod naselja i općinskog centra Goričan, nasuprot granice s Mađarskom, utiče u rijeku Muru na nadmorskoj visini od 140 metara. Posljednja je desna pritoka Mure prije njenog ušća u rijeku Dravu kod Legrada.

Veći dio svog toka uklopljena je u sistem rasteretnih kanala i retencija, kao mjere zaštite od poplava ili potreba navodnjavanja. U vrijeme sušnih ljetnih perioda godine vodostaj Trnave često je vrlo nizak, dok se u doba jačih kiša njeno korito napuni gotovo do vrha, pa čak i preko njega.

Slivno područje rijeke iznosi oko 250 kvadratnih kilometara i svo se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske. Zbog nedovoljne dubine i širine (u donjem toku široka je 5-6 metara), rijeka nije plovna.

Trnava prolazi kroz ili pored niza naselja: Gornji Mihaljevec, Macinec, Nedelišće, Čakovec, Štefanec, Mala Subotica, Palovec, Strelec, Držimurec i Turčišće. Nekada je, u srednjem vijeku, njena voda korišćena za punjenje jarka oko fortifikacije Starog grada u Čakovcu, koji neprijateljskoj vojsci nije dozvoljavao pristup do utvrđenih zidina. Danas je uloga rijeke najvećim dijelom zaštitno-melioraciona, a tek u donjem toku oko ušća u Muru postoje pogodni uslovi za sportski ribolov.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]