Želatin

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Materijali korišteni kod proizvodnje želatina

Želatin ili E441 sada je klasificiran kao hrana i više nije subjekt legalizacije prehrambenih aditiva u Evropi.

Vegetarijanci trebaju imati na umu da je dobijen hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

Želatin za upotrebu u hrani normalno je dobijen iz svinjske kože, ponekad iz goveđe, dok za skuplja korištenja, kao što su fotografska i farmaceutska korištenja uglavnom se dobija iz goveđih kostiju, (složeniji i skuplji postupak ekstrakcije potreban je za kosti). Ipak, kako bi se što više izbjegli svinjski i goveđi želatin, sada se više koriste sastojci od ribljeg želatina.

Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mliječnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: