Idi na sadržaj

Autoimunost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Autoimunitet)
Autoimmunost
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-9279.4
OMIM109100
DiseasesDB28805
MeSHD001327

Autoimunost. poznata i po (njemačkoj) tuđici autoimunitet, pojava je imunske reakcije na sopstvene tjelesne komponente. To se javlja zbog toga što ih imunski sistem prepoznaje kao strana tijela, odnosno antigene.

Imunski sistem je dizajniran tako da bude praktično protiv bilo koje kombinacije potencijalno aktivnog proteina. I kod ljudi, koji već sami po sebi sadrže i proteine, imuni sistem može napasti vlastite komponente organizma.[1]

U vezi s tim, posebnu ulogu imaju krajnici, timus, koštana srž, limfni čvorovi, slezena, jer kako bi se to spriječilo imunske ćelije u limfnom sistemu imaju različite funkcije i forme. Imunske ćelije koje su usmjerene protiv tijela se također tamo nalaze. Ova sposobnost imunskog sistema zove se imunotolerancija ili imunska snošljivost.[2]

Tokom života, kod nekih osoba, postepeno gubi se imunska tolerancija ili je oslabljena. Onda imunskii sistem razvija antitijela je protiv sopstvenog tkiva, narimjer, u mišićima, živcima ili štitnjači. Ova antitela zovu se autoantitijela.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Bolesti koje su uzrokovane autoantitijelima se zovu autoimunske. Postoje mnoge bolesti za koje se sumnja da su posljedica autoimunskih reakcija. Autoimune bolesti su u kategoriji hroničnog abnormalnog napredovanja u uvjeti mirnog razvoja procesa tokom dugog niza godina.

Jedna od najčešćih karakteristika među autoimunim bolestima je prisustvo autoantitijela u serumu pacijenata. Kronova bolest, naprimjer, je autoimuni poremećaj poznata i pod nazivom tiha što je povezan sa multigenskom determinacijom podložnosti.[3]

Primjeri su

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hadžiselimović R., Pojskić N. (2005). Uvod u humanu imunogenetiku. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo. ISBN 9958-9344-3-4.
  2. ^ Lawrence E., Ed., ured. (1999). Henderson's Dictionary of Biological Terms. London: Longman. ISBN 0-582-22708-9.
  3. ^ Payam Behzadi, Elham Behzadi, Reza Ranjbar (2014): Autoimmunity, Crohn’s disease and anti-Saccharomyces cerevisiae autoantibodiesRevistă de educaŢie medicală și Farmaceutică continuă Anul XI, Supliment Imunitate, 156 (1): 50-52.