Doba razuma i prosvjećenja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Merge-arrow 2.svg Predloženo je da se sadržaj ovog članka prebaci u članak Prosvjetiteljstvo.
Molimo da napišete svoje mišljenje o prebacivanju na stranici za diskusiju.

Doba razuma i prosvjećenja odnosi se na pravac i intelektualni pokret u 18. vijekovnoj evropskoj filozofiji. Ovaj pravac je zastupao racionalizam kao način utvrđivanja istine i autritativnog sistema etike, estetike i znanja. Intelektualne vođe ovog pravca su se smatrale ne samo hrabrim nego i elitnim vođama, čija je svrha i namjera bila da povedu svijet ka napretku (progresu), i tako ga oslobode sumnjive tradicije, pune iracionalnosti, praznovjerja i tiranije, i izbave ga iz dugog i učmalog perioda koji se protegao poslije "mračnog vijeka" (ili "vijeka tame"). Ovaj pokret je stvorio okvire za američku i francusku revoluciju, latinoamerički pokret za nezavisnot, kao i za uspon kapitalizma i pojavljivanje socijalizma.

Ovaj period se poklapa sa barokom u muzici i neoklasicizmom u umjetnostima, dok je u naukama uveo pokret poznat kao logički pozitivizam.