Kazuo Ishiguro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kazuo Ishiguro

Sir Kazuo Ishiguro OBE FRSA FRSL ( /kæˈz ˌɪʃɪˈɡʊər, ˈkæzu -/ ; rođen 8. novembra 1954.) je britanski romanopisac, scenarista, muzičar i pisac kratkih priča. Rođen je u Nagasakiju u Japanu, a preselio se u Britaniju 1960. sa roditeljima kada je imao pet godina.

Diplomirao na Univerzitetu Istočne Anglije, Išiguro je jedan od najslavnijih savremenih pisaca beletristike koji piše na engleskom. Njegova prva dva romana, Blijed pogled na brda i Umjetnik plutajućeg svijeta, bila su poznata po istraživanjima japanskog identiteta i elegičnom tonu. Nakon toga je istraživao druge žanrove, uključujući naučnu fantastiku i historijsku fantastiku. Četiri puta je bio nominovan za nagradu Man Booker, a nagradu je osvojio 1989. za svoj roman Ostaci dana, koji je adaptiran u istoimeni film 1993. godine. Salman Rushdie je hvalio roman kao Ishigurovo remek-djelo, u kojem se "okrenuo od japanskog okruženja svoja prva dva romana i otkrio da njegov senzibilitet nije ukorijenjen na jednom mjestu, već da je sposoban za putovanja i metamorfozu".[1] Time je Ishigurov naučnofantastični roman Never Let Me Go proglasio najboljim romanom 2005. i jednim od 100 najboljih romana na engleskom jeziku objavljenih između 1923. i 2005. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Salman Rushdie: rereading The Remains of the Day by Kazuo Ishiguro". the Guardian (jezik: engleski). 2012-08-17. Pristupljeno 2021-06-23.