Sigrid Undset

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sigrid Undset
Example alt text
Rođenje

20. maj 1882.

Kalundborg, Danska
Smrt

10. juni 1949.

Lillehammer, Norveška

Sigrid Undset (Kalundborg, 20. maj 1882. - Lillehammer, 10. juni 1949.), norveška književnica


Nakon prvih objavljenih djela putuje u inostranstvo (Francuska, Italija) i potpuno se posvećuje književnom radu. Doživjevši duhovnu krizu, 1925. godine prelazi na katoličku vjeru. Godine 1928. dobila je Nobelovu nagradu za književnost. Nakon njemačke okupacije Norveške odlazi u Švedsku , a zatim u SAD, no nakon rata vraća se u domovinu.

Bila je među prvim piscima koji su ukazivali na opasnost nacionalsocijalizma te otvoren protivnik rata i fašizma. U svojim prvim radovima ("Gospođa Martha Oulie i Jenny") najviše ja zaokupljena položajem žene u savremenom društvu. Daje sliku bračnih prilika u stilu impresionističkog realizma, a posebno smionim izrazom slika erotski život i nesretnu ljubav. Svojim djelom nastojala je nadvladati liberalizam i nacionalizam svojega doba te afirmirati više vrijednosti i više ljudsko jedinstvo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]System-users.svg Nedovršeni članak Sigrid Undset koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.