Tomas Tranströmer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Tomas Tranströmer
Transtroemer.jpg
Puno ime Tomas Gösta Tranströmer
Rođenje 15. april 1931.
Stockholm, Švedska
Smrt 26. mart 2015 (83 god)
Jezik švedski
Nacionalnost Šveđanin
Supružnik Monika Bladh
Nagrade Nobel prize winner.svg Nobelova nagrada za književnost

Tomas Gösta Tranströmer (15. april 1931, Stockholm - 26. mart 2015.) bio je švedski pisac, pjesnik i prevodilac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2011. godine[1].

Biografija[uredi | uredi izvor]

Tomas Tranströmer je svoje srednje obrazovanje stekao u gimnaziji Södra Latin u Stockholmu, Švedska, a potom je 1956. diplomirao psihologiju na Univerzitetu u Stockholmu. Pored književnog rada, radio je dugo godina kao psiholog u zatvorima sa mladim prestupnicima, mentalnim bolesnicima i ovisnicima o drogi. Prestao je da se bavi ovom profesijom nakon što je preživio moždani udar 1990.

Počeo je da piše sa 13 godina, a prvu zbirku pjesama 17 dikter (17 pjesama) objavio je 1954. godine. Robin Fulton je preveo na engleski sva njegova djela i objavio ih 1997. u Velikoj Britaniji pod zajedničkim imenom New Collected Poems (Nova zbirka pjesama). Fultonova zbirka bila je proširena novim pjesmama i ponovno je bila objavljena u SAD 2006. godine pod imenom The Great Enigma: New Collected Poems (Velika enigma: Nova zbirka pjesama). Tranströmer je također napisao i autobiografiju, Minnena ser mig (Sjećanja me posmatraju), objavljenu 1993.

Tokom sedamdesetih godina drugi pjesnici su ga kritizirali zato što njegova djela nisu bila politički angažovana. Tranströmerova poezija njeguje i dalje razvija pjesnički jezik modernizma i ekspresionizma/nadrealizma 20. vijeka. U svojim djelima opisuje jednostavne slike iz svakodnevnog života i pejzaže, kao i mističan pogled na univerzalne aspekte ljudskog uma.

Nagrade i prijevodi[uredi | uredi izvor]

Tranströmer se smatra jednim od najboljih švedskih pjesnika. U toku svog života bio je više puta pominjan kao kandidat za Nobelovu nagradu. Dobitnik je više značajnih međunarodnih nagrada za poeziju, od kojih je i jedna koju je dobio u bivšoj Jugoslaviji — Evropska književna nagrada opštine Vršac[2] — a njegova djela prevedena su na 50 jezika. Godine 2011. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Od brojnih nagrada koje je Tranströmer primio najznačajnije su:

Djela[uredi | uredi izvor]

Kolekcije pjesama na švedskom:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Zvanični sajt Nobelove nagrade: Dobitnik 2011.". Nobelprize.org. Pristupljeno 7. 10. 2011. 
  2. ^ "Blic: Nobelova nagrada švedskom pesniku Tomasu Transtremeru". Blic.rs. Pristupljeno 7. 10. 2011. 
  3. ^ "Vlada dodjeljuje pjesniku Tomasu Tranströmeru titulu profesora 7. aprila 2011. (na švedskom)". Regeringen.se. 7. april 2011. Pristupljeno 9. oktobar 2011.  Provjerite vrijednost datuma kod: |date=, |accessdate= (pomoć)
  4. ^ "Ministar kulture čestita Tomasu Tranströmeru na Nobelovoj nagradi za književnost (na engleskom)". Sweden.gov.se. 7. oktobar 2011. Pristupljeno 9. oktobar 2011.  Provjerite vrijednost datuma kod: |date=, |accessdate= (pomoć)