Gao Xingjian

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gao Xingjian

Gao Xingjian (Ganzhou, Kina, 4. januar 1940 -), francuski pisac, prevodilac i slikar kineskog porijekla


Gao Xingjian rođen je 1940. godine u gradu Ganzhou (provincija Jiangxi) u istočnoj Kini za vrijeme japanske invazije. Svoje prve književne radove napisao je s deset godina, a slikati u ulju počeo s 11 ili 12 godina. Diplomirao je francuski jezik i književnost na Univerzitet u Pekingu i nakon toga se posvetio pisanju i slikarstvu.

Za vrijeme Kulturne revolucije (1966-76) bio je u logoru za prevaspitanje te je bio prinuđen spaliti većinu svojih rukopisa, ali vlasti su ga i dalje napadale zbog njegovog pisanja. Godine 1987, nakon što mu je 1986. zabranjena drama "Druga obala", Xingjian se kao politički izbjeglica seli u Francusku. Javno se odrekao Komunističke partije 1989. godine nakon masakra na Trgu Tienanmen u Pekingu i time postao politički izbjeglica čiji rad je zabranjen u domovini .

Xingjian je poznat ne samo kao književnik već i kao slikar. Do sada je izlagao na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama, a slika u tradicionalnoj kineskoj tehnici crne tinte na rižinom papiru. Njegove slike su objavljivane kao ilustracije u zbirkama kineskih pjesnika.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Dobitnik je počasnih priznanja Viteza Reda Umjetnosti i Pisma (1992), Nagrade francuske zajednice u Belgiji 1994. za roman "Mjesečar", Nagrade kineske Nove Godine za 1997. za roman "Planina duše", a 2000. Švedska kraljevska akademija ga je nagradila Nobelovom nagradom za književnost "za djelo univerzalnog dometa, obilježeno gorkim osvješćivanjem i jezičnom ingenioznošću koja je otvorila nove putove umjetnosti kineskog romana i pozorišta". Ovim činom Xingjian je ušao u historiju kao prvi Kinez koji je dobio ovu vrijednu nagradu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Autobusna stanica (drama), 1983.
  • Mjesečar (roman)
  • Druga obala (drama), 1994.
  • Planina duše (La Montagne de l’Âme), 1990.
  • Ribarski štap za mog djeda, 1986.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]