Saint-John Perse

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Saint-John
Rođenje (1887-05-31) 31. maj 1887.
Saint-Leger-les-Feuilles, Francuska
Smrt20. septembar 1975(1975-09-20) (88 godina)
Presqu'ile-de-Giens, Francuska

Saint-John Perse (Rođen kao Marie Rene Alexsis Saint-Leger; Saint-Leger-les-Feuilles, 31. maj 1887. - Presqu'ile-de-Giens, 20. septembar 1975.), francuski pjesnik i diplomat.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1960. godine. Diplomatsku karijeru započeo je na Dalekom istoku kao sekretar francuske ambasade u Pekingu, a nakon toga zauzimao je visoke položaje u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova. Bio je prijatelj Aristidea Brianda te učestvovao u svim važnijim međunarodnim političkim konferencijama između dva rata. Godine 1940. odlazi u Englesku, zatim u SAD, gdje u štampi vodi kampanju protiv Vichyja (zbog čega mu je Petainova vlada oduzela francusko državljanstvo). Godine 1941. imenovan je konzervatorom Kongresne biblioteke u Washingtonu. U Francusku se vratio 1958. godine.

Poslije lirskog prvijenca "Pohvale" objavio je zbirku "Images a Crusoe" te "Anabaza". Nakon duge šutnje javio se 1942. zbirkom "Izgnanstvo", za kojom slijede "Vjetrovi", "Morekaze", "Hronika" i "Ptice".

Njegova intelektualistička poezija bogato je opskrbljena arheološkim, etnološkim i filozofskim inventarom, puna historijskih evokacija, muzejskih dragocijenosti i rijetkih riječi. Njegovu pažnju privlače pradavne civilizacije, tragovi čovjeka u pijesku pustinje, hijeroglifi i grobnice, kineska epigrafija i legende Istoka, Konfučije i Lao Ce.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]