Louise Glück

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Louise Glück

Louise Elisabeth Glück ( /ɡlɪk/, GLICK ; [1] [2] rođena 22. aprila 1943.) je američka pjesnikinja i esejistkinja. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2020., čije su sudije pohvalile "njen nepogrješivi poetski glas koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim".[3] Njene ostale nagrade uključuju Pulitzerovu nagradu, Nacionalnu medalju za humanističke nauke, Nacionalnu nagradu za knjigu, Nagradu Nacionalnog kruga kritičara knjige i Bollingenovu nagradu. Od 2003. do 2004. bila je pjesnikinja laureat Sjedinjenih Država.

Glück je rođen u New Yorku, a odrasla na Long Islandu. Počela je da pati od anoreksije nervoze još u srednjoj školi, a kasnije je preboljela bolest. Pohađala je Sarah Lawrence College i Kolumbijski univerzitet, ali nije stekla diplomu. Osim što je autor, predavala je poeziju na nekoliko akademskih institucija.

Glück se često opisuje kao autobiografsku pjesnikinju; njen rad je poznat po svom emocionalnom intenzitetu i po čestom oslanjanju na mitologiju ili slike prirode kako bi meditirala o ličnim iskustvima i modernom životu. Tematski, njene pjesme osvetljavaju aspekte traume, želje i prirode. Pritom su postale poznate po iskrenim izrazima tuge i izolacije. Naučnici su se također fokusirali na njenu konstrukciju poetskih persona i odnos, u njenim pjesmama, između autobiografije i klasičnog mita.

Glück je vanredni profesor i Rozenkranz pisac u rezidenciji na Univerzitetu Yale. Ona svoje vrijeme dijeli između Cambridgea, Massachusettsa, i Montpelier, Vermont . [4] [5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Louise Glück wins Nobel Prize for Literature". BBC. October 8, 2020. Pristupljeno October 8, 2020.
  2. ^ "Say How? – National Library Service for the Blind and Print Disabled". Library of Congress. Pristupljeno October 8, 2020.
  3. ^ "Summary of the 2020 Nobel Prize in Literature". Arhivirano s originala, October 8, 2020. Pristupljeno October 8, 2020.
  4. ^ "Louise Glück | Authors | Macmillan". US Macmillan (jezik: engleski). Arhivirano s originala, June 13, 2018. Pristupljeno October 9, 2020.
  5. ^ Schley, Jim. "Book Review: 'Winter Recipes From the Collective,' Louise Glück". Seven Days (jezik: engleski). Pristupljeno 2022-01-26.