Razlika između izmjena na stranici "Bunjevci"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2 bajta ,  prije 13 godina
m
Бот: Аутоматска замена текста (-sudjeluju +učestvuju)
m (Бот: Аутоматска замена текста (-sudjeluju +učestvuju))
*''Rukavine''.-
*''Starčevići''.- Oni su uz Radoševiće najbrojniji stanovnici Liča, 107 kuća (1933), nadalje tridesetak kuća u Mrkoplju, nešto u Sungeru i Tuku. Starčevići su brojni i u Lici, osobito u Gospiću i Smiljanu. Najpoznatiji im je pripadnik dr. [[Ante Starčević]] iz [[Žitnik]]a (1823-96.)
*''Šojati''.- Šojati također sudjelujuučestvuju u područje Liča gdje ih još ima. Dio Šojata naseljava kasnije i Senjsku Dragu, neki prelaze i u Liku, osobito u Gospić. Između dva svjetska rata mnogi odlaze u Slavoniju. Danas su brojni u [[Zagreb]]u.
*''Tomičići''.- Ovo pleme 1633. iz Liča odlazi na [[Stanića Brig]], zatim dolaze bliže moru, kod Tomišine Drage, i na koncu se za stalno nasaeliše u naselju Rupa. Veliki dio Tomičića danas živi u Senju, Rijeci, Novom Vinodolskom i [[Zagreb]]u.
*''Tomljanovići''.- Ponekad se nazivaju i Tomljenovići, sudjelujuučestvuju u seobi u Lič a neki odlaze i u [[Sunger]]. Obitelji Tomljanovića [[1633]]. prelaze na područje između Ledenica i Senja pa i na područje Karlobaga, Lukovog Šugarja i Crnog Dabra. Naseljavaju se i u Lici u Smiljanu i Lovincu. Tomljanovići su veoma brojni, mnogo ih je danas u Zagrebu.
*''Vrkljani''.- Vrkljani iz [[Senj]]a naseljavaju Lovinac (1691) pod vodstvom Petra Vrkljana. Njegovi potomci potom naseliše Sveti Rok i Pazarišta u Lici. Neke obitelji Vrkljana postaju plemićke. U Hrvatskom Zagorju 1828, barun Vrkljan sagradio je dvorac Januševac.
*''Vukelići''.- Veoma su brojan rod, nalazoimo ovaj plemeniti narod hrvatski u Drežnici gdje ima i Srba Vukelića. Vukelića ima nadalje u Vukelić Dragi, Kuterevu (odakle je i pleme Rončevića), zatim u Klancu, Melnicama, Žutoj Lokvi. -Sva su ova bunjevačka plemena pokazala veliku reprodukcijsku moć i snagu za održanjem.
2.644

izmjene

Navigacija