Ražena glavica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ražena glavica
Claviceps purpurea
Claviceps purpurea
Sistematika
CarstvoFungi
DivizijaAscomycota
RazredSordariomycetes
RedHypocreales
PorodicaClavicipitaceae
RodClaviceps
VrstaOko 50 vrsta uključujući:

Claviceps africana
Claviceps fusiformis
Claviceps paspali
Claviceps purpurea
Claviceps sorghi

Claviceps zizaniae

Ražena glavica ili ergot (/ˈɜːrɡət/ UR -gət) ili ergot gljive odnosi se na grupu gljiva iz roda Claviceps.[1]

Najistaknutiji član ove grupe je Claviceps purpurea („ražev ergot gljiva“). Ova gljiva raste na raži i srodnim biljkama i proizvodi alkaloide koji mogu uzrokovati ergotizam kod ljudi i drugih sisara koji konzumiraju zrna kontaminirana svojom plodnom strukturom (nazvana ergot sclerotium).

Claviceps uključuje oko 50 poznatih vrsta, uglavnom u tropskim regijama. Ekonomski značajne vrste uključuju C. purpurea (parazit na travama i žitaricama), C. fusiformis (na bisernom prosu, buffel travi), C. paspali (na travi dallis), C. africana[2] (na sirku) i C. lutea (na paspalumu).[3] C. purpurea najčešće pogađa vrste koje se ukrštaju kao što su raž (njegov najčešći domaćin), kao i tritikale, pšenica i ječam. Samo rijetko utiče na zob.

Životni ciklus[uredi | uredi izvor]

Zrno ražene glavice, nazvano sclerotium, razvija se kada spora gljivičnih vrsta iz roda Claviceps zarazi cvjetić cvjetnice trave ili žitarica. Proces infekcije oponaša polenovo zrno koje raste u jajnik tokom oplodnje. Infekcija zahtijeva da spora gljivica ima pristup stigmi ; shodno tome, biljke zaražene Clavicepsom su uglavnom izvan ukrštanja vrsta sa otvorenim cvjetovima, kao što su raž (Secale cereale) i ljulj (rod Lolium). Proliferirajući gljivični micelij tada uništava jajnik biljke i povezuje se sa vaskularnim snopom koji je prvobitno bio namijenjen za ishranu sjemena. Prva faza infekcije ergotom manifestira se kao bijelo meko tkivo (poznato kao sphacelia) koje proizvodi slatku medljiku, koja često ispada iz zaraženih cvjetova trave. Ova medljika sadrži milione aseksualnih spora (konidije), koje insekti raspršuju na druge cvjetove. Kasnije, sphacelia se pretvara u tvrdi suhi sklerotijum unutar ljuske cvijeta. U ovoj fazi alkaloidi i lipidi se akumuliraju u sklerotijumu.

Vrste Clavicepsa iz tropskih i suptropskih regija proizvode makro- i mikrokonidije u svojoj medljici. Makrokonidije se razlikuju po obliku i veličini među vrstama, dok su mikrokonidije prilično ujednačene, ovalne do loptaste (5×3 μm). Makrokonidije su u stanju da proizvode sekundarne konidije. Iz makrokonidijuma kroz površinu kapljice medljike izlazi zametna cijev i formira se sekundarni konidij ovalnog do kruškolikog oblika, u koji migrira sadržaj izvornog makrokonidijuma. Sekundarne konidije formiraju bijelu površinu nalik na mraz na kapljicama medljike i šire se vjetrom. Takav proces se ne javlja kod Claviceps purpurea, Claviceps grohii, Claviceps nigricans i Claviceps zizaniae, sve pobrojane vrste su iz sjevernih umjerenih regija.

Kada zreli sklerotijum padne na zemlju, gljiva ostaje u stanju mirovanja sve dok odgovarajući uslovi (kao što je početak proljeća ili period kiše) ne pokrenu fazu plodovanja. Klija, formirajući jedno ili više plodišta sa glavicama i peteljkama, različite boje (nalik na sićušnu gljivu). U glavi se formiraju nitaste polne spore koje se istovremeno izbacuju kada pogodni travnjaci cvjetaju. Infekcija ergotom uzrokuje smanjenje prinosa i kvalitete žitarica i sijena, a ako stoka jede zaraženo žito ili sijeno može uzrokovati bolest koja se naziva ergotizam.

Poznate su crne i izbočene sklerocije C. purpurea. Međutim, mnogi tropski ergoti imaju smeđu ili sivkastu sklerociju, koja oponaša oblik sjemena domaćina. Zbog toga se infekcija često zanemaruje.

Insekti, uključujući muhe i moljce, nose konidije vrste Claviceps, ali nije poznato da li insekti igraju ulogu u širenju gljivica sa zaraženih na zdrave biljke.[4]

Evolucija[uredi | uredi izvor]

Evolucija biljnog parazitizma kod Clavicipitaceae datira najmanje od prije 100 miliona godina, u ranu-srednju kredu. Fosil ćilibara otkriven 2014. čuva klas trave i parazitsku gljivu nalik ergotu. Fosil pokazuje da su izvorni domaćini Clavicipitaceae mogle biti trave. Ovo otkriće također uspostavlja minimalno vrijeme za moguće prisustvo psihotropnih spojeva u gljivama.[5][6] Nekoliko evolucijskih procesa djelovalo je na diversifikaciju niza ergot alkaloida koje proizvode gljive; ove razlike u aktivnostima enzima su evidentne na nivoima specifičnosti supstrata (LpsA), specifikacije proizvoda (EasA, CloA) ili oboje (EasG i eventualno CloA). "Stari žuti enzim", EasA, predstavlja izvanredan primjer. Ovaj enzim katalizira redukciju C8=C9 dvostruke veze u chanoklavinu I, ali se izoforme EasA razlikuju po tome da li kasnije kataliziraju reoksidaciju C8-C9 nakon rotacije.[7] Ova razlika razlikuje većinu Clavicipitaceae od Trichocomaceae, ali u Clavicipitaceae je također ključna razlika koja dijeli granu klasičnih alkaloida ergot od dihidroergot alkaloida, koji su potonji često preferirani za farmaceutske proizvode zbog relativno malog broja nuspojava.[7]

Učinci na ljude, druge sisare i LSD[uredi | uredi izvor]

Lijek dobiven od ergota za zaustavljanje postporođajnog krvarenja

Sklerot ergot sadrži visoke koncentracije (do 2% suhe mase) alkaloida ergotamina, složene molekule koja se sastoji od ciklol-laktamskog prstena izvedenog iz tripeptida povezanog amidnom vezom s lizerginskom kiselinom (ergolinom) i drugim alkaloida ergolinska grupa koju biosintetizira gljiva. Alkaloidi ergota imaju širok spektar bioloških aktivnosti uključujući efekte na cirkulaciju i neurotransmisiju.

Ergot alkaloidi se klasifikuju kao:

  1. derivate 6,8-dimetilergolina i
  2. derivati lizerginske kiseline.[8]

Ergotizam je naziv za ponekad teške patološke sindrome koji pogađaju ljude ili druge životinje koje su progutale biljni materijal koji sadrži alkaloid ergota, kao što su žitarice kontaminirane ergotom. Hospital Brothers of St Anthony, red monaha osnovan 1095. godine, specijalizirao se za liječenje žrtava ergotizma balzamima koji sadrže ekstrakte biljaka za smirenje i stimulaciju cirkulacije. Uobičajeni naziv za ergotizam je "vatra svetog Antuna",[9] u vezi sa ovim redom monaha i jakim peckanjem u udovima koji je bio jedan od simptoma.[10] Postoje dvije vrste ergotizma. Prvi karakteriziraju grčevi mišića, groznica i halucinacije, a žrtve mogu izgledati ošamućene, nesposobne da govore, postaju manične ili imaju druge oblike paralize ili drhtanja, te pate od halucinacija i drugih iskrivljenih percepcija. Ovo je uzrokovano serotonergičkom stimulacijom centralnog nervnog sistema nekim alkaloidima. Drugi tip ergotizma obilježen je snažnim žarenjem, izostankom perifernih pulseva i pucajućim bolom slabo vaskulariziranih distalnih organa, kao što su prsti na rukama i nogama,[11] a uzrokovani su djelovanjem ergot alkaloida na vaskularni sistem zbog vazokonstrikcije, ponekad dovodi do gangrene i gubitka udova zbog ozbiljnog ograničenja cirkulacije krvi.

Neurotropne aktivnosti alkaloida ergot također mogu uzrokovati halucinacije i prateće iracionalno ponašanje, konvulzije, pa čak i smrt.[12][13] Ostali simptomi uključuju snažne kontrakcije materice, mučninu, napade, visoku temperaturu, povraćanje, gubitak mišićne snage i nesvjesticu. Od srednjeg vijeka, kontrolirane doze ergota su korištene za izazivanje pobačaja i zaustavljanje krvarenja majke nakon porođaja. Klotz nudi detaljan pregled toksičnosti kod stoke sisara, navodeći da se aktivnosti mogu pripisati antagonizmu ili agonizmu neurotransmitera, uključujući dopamin, serotonin i norepinefrin. Također navodi da adrenergička blokada ergopeptinom (npr. ergovalinom ili ergotaminom) dovodi do snažne i dugotrajne vazokonstrikcije, te može rezultirati smanjenim protokom krvi što rezultira intenzivnim pekućim bolom (u srednjem vijeku nazivanim i vatra Svetog Antuna), edemom, cijanogrenozom, suhom gangrenom pa čak i gubitka kopita kod goveda ili udova kod ljudi. Smanjenje prolaktina zbog aktivnosti alkaloida ergot na dopaminskim receptorima u hipofizi također je uobičajeno kod stoke. Smanjen prolaktin u serumu povezan je s različitim reproduktivnim problemima kod goveda, a posebno kod konja, uključujući agalaktiju i loše začeće, te kasni gubitak ždrebadi, a ponekad i kobila zbog distocije i zadebljane posteljice.[7] Iako se i gangrenozni i konvulzivni simptomi viđaju kod prirodnog ergotizma koji je rezultat gutanja raži inficirane gljivicama, samo je gangrenozni ergotizam prijavljen nakon prekomjernog uzimanja ergotamin tartarata.[14] Ekstrakt ergota se koristio u farmaceutskim preparatima, uključujući alkaloide ergota u proizvodima kao što su Cafergot (koji sadrže kofein i ergotamin ili ergolin) za liječenje migrenskih glavobolja i ergometrin, koji se koristi za izazivanje kontrakcija maternice i za kontrolu krvarenja nakon porođaja.[15] Klinički ergotizam kakav se danas vidi proizlazi gotovo isključivo iz prekomjernog unosa ergotamin tartarata u liječenju migrenske glavobolje.[14]

Osim alkaloida ergot, Claviceps paspali također proizvodi tremorgens (paspalitrem) koji uzrokuje "pospavanje paspaluma" kod goveda.[16] Gljive iz rodova Penicillium i Aspergillus također proizvode alkaloide ergota, posebno neke izolate ljudskog patogena Aspergillus fumigatus,[17] i izolovane su iz biljaka porodice Convolvulaceae, od kojih je najpoznatija islava. Uzročnici većine trovanja ergotom su ergot alkaloidna klasa gljivičnih metabolita, iako neke gljive ergota proizvode udaljeno povezane indol-diterpenske alkaloide koji su tremogeni.[7]

Ergot ne sadrži dietilamid lizerginske kiseline (LSD), ali umjesto toga sadrži lizerginsku kiselinu kao i njen prekursor,[18] ergotamin. Lizerginska kiselina je prekursor za sintezu LSD-a. Njihove ostvarene i pretpostavljene medicinske upotrebe potaknule su intenzivna istraživanja od 1950-ih, što je kulminiralo s jedne strane u razvoju lijekova i legalnih (npr. bromokriptin) i ilegalnih (npr. LSD), a s druge strane u opsežnom poznavanju enzima, genetike. i raznolikost biosintetskih puteva alkaloida ergot.[7]

U izdanju New England Journal of Medicine od 4. januara 2007. nalazi se članak koji dokumentuje britansku studiju na više od 11.000 pacijenata sa Parkinsonovom bolešću. Studija je otkrila da dva lijeka iz ergota, pergolid i kabergolin, koji se obično koriste za liječenje Parkinsonove bolesti, mogu povećati rizik od propuštanja srčanih zalistaka do 700%.[19]

Historija[uredi | uredi izvor]

Ergot na glavicama pšenice

Ergotizam je najraniji zabilježeni primjer mikotoksikoze, ili trovanja uzrokovanog otrovnim plijesni. Rane reference o ergotizmu datiraju iz 600. godine prije nove ere, asirska ploča ga je pominjala kao 'štetnu pustulu u klasu žita'.[20] 350. godine prije nove ere, Parseesi su opisali 'štetne trave koje uzrokuju da trudne žene ispuste matericu i umru u porođaju'.[21] U drevnoj Siriji, ergot se zvao 'kći krvi'.[22] Radulf Glaber opisao je bolest koju je nazvao 'skrivena vatra' ili ignus ocultus, u kojoj nakon opekotina uda slijedi njegovo odvajanje od tijela, često progutajući žrtvu u jednoj noći.[23] Johannes Thallius je 1588. napisao da se zove 'Majka raži', ili rockenmutter, i da se koristi za zaustavljanje krvarenja.

Trovanje ljudi uslijed konzumiranja raženog kruha od žitarica zaraženog ergotom bilo je uobičajeno u Evropi u srednjem vijeku. Prvi spomen kuge gangrenoznog ergotizma u Evropi dolazi iz Njemačke 857. godine, nakon čega su Francuska i Skandinavija doživjele slične epidemije;[24] Engleska je uočljivo odsutna u istorijskim regijama pogođenim ergotizmom jer je njihov glavni izvor hrane bila pšenica, koja je otporna na gljive ergot.[23] Godine 944. masovno izbijanje ergotizma izazvalo je 40.000 smrti u regijama Akvitanije, Limuzina, Perigora i Angumoa u Francuskoj.[25] U Hesseu 1596. Wendelin Thelius je bio jedan od prvih koji je trovanje ergotizmom pripisao žitaricama. Godine 1778. S. Tessier je, posmatrajući ogromnu epidemiju u Sologneu u Francuskoj, u kojoj je umrlo više od 8.000 ljudi, preporučio isušivanje polja, obavezno čišćenje žitarica i zamjenu zaraženih žitarica krompirom.

Vatra Svetog Antuna i Antoniti[uredi | uredi izvor]

Godine 1722. ruski car Petar Veliki bio je osujećen u svom pohodu na Otomansko carstvo jer je njegova vojska, koja je putovala niz terešku stepu, bila pogođena ergotizmom i bila je prisiljena da se povuče kako bi pronašla jestivo žito. Dnevnički zapis iz tog vremena opisuje da su ljudi čim su jeli otrovani hljeb dobili vrtoglavicu, sa tako jakim nervnim kontrakcijama da su onima koji nisu umrli prvog dana otpale ruke i stopala, nalik ozeblinama.[25] Epidemija je bila poznata kao vatra Svetog Antuna,[9] ili ignis sacer, a neki historijski događaji, poput Velikog terora u Francuskoj tokom Francuske revolucije, povezani su s trovanjem ergotom. Sveti Antun je bio egipatski asketa (pustinjak) iz 3. vijeka koji je živio pored Crvenog mora i bio je poznat po dugom postu u kojem se suočavao sa strašnim vizijama i iskušenjima poslanim od đavola. Dvojica plemića su mu pripisali zasluge za pomoć u oporavku od bolesti; oni su naknadno osnovali Red svetog Antuna u njegovu čast.[23] Antun je bio popularna tema za umjetnost u srednjem vijeku i njegov simbol je veliko plavo " T " ušiveno na rame redovnika reda, simbolizirajući štaku koju koriste bolesni i ozlijeđeni.[26]

Red svetog Antuna, čiji su pripadnici također bili poznati kao Antoniti, brzo je rastao, a bolnice su se širile po Francuskoj, Njemačkoj i Skandinaviji i stekle bogatstvo i moć dok su zahvalni pokrovitelji davali novac i dobrotvorna dobra bolnicama.[23] Do kraja srednjeg vijeka postojalo je 396 naselja i 372 bolnice u vlasništvu reda[27] i postala su popularna hodočašća u takve bolnice, kao i darivanje udova izgubljenih zbog ergotizma, koji su bili izloženi u blizini svetinja.[23] Ovi hagioterapijski centri bili su prvi specijalizovani evropski sistemi zdravstvene zaštite i fratri reda su bili upoznati sa liječenjem ergotizma i užasnim efektima otrova.[27] Oboljeli bi dobijali obroke bez ergota, vina koja sadrže vazodilatatorno i analgetsko bilje, te primjenu balzama Antonites-a, koji je bio prvi transdermalni terapijski sistem (TTS) u istoriji medicine.[21] Njihovi medicinski recepti su izgubljeni u vremenu, iako su neki zabilježeni tretmani i dalje ostali.[27] Nakon 1130. godine nove ere, monasima više nije bilo dozvoljeno da izvode operacije, pa su berberski hirurzi zapošljavani za uklanjanje gangrenoznih udova i liječenje otvorenih rana.[27] Tri berberina osnovala su bolnicu u Memingenu 1214. godine i prihvatila one koji su bili zahvaćeni gangrenoznim oblikom ergotizma. Pacijenti su hranjeni i smješteni kod radno sposobnih pojedinaca koji su bili bolničari i pomoćnici. Pacijenti s konvulzivnim oblikom ergotizma, ili ergotismus convulsivus, primani su samo devet dana prije nego što su zamoljeni da odu jer se konvulzivni ergotizam smatrao manje štetnim. Iako su oboljeli često doživljavali nepovratne posljedice, najčešće su se vraćali svojim porodicama i nastavljali sa životom.[27]

Važan aspekt tretmana Reda svetog Antuna bilo je isključenje raženog kruha i drugih jestivih namirnica koje sadrže ergot, što je zaustavilo napredovanje ergotizma.[23] Nije bilo poznatog lijeka za sam ergotizam, međutim postojalo je liječenje simptoma, koji su često uključivali stezanje krvi, nervni poremećaj i/ili halucinacije; ako bi oboljeli preživio početno trovanje, udovi bi mu često otpali i on ili ona bi nastavio da se oporavlja ako bi prekinuo konzumaciju ergota.[28] Stablo tijela ostalo je relativno netaknuto bolešću do posljednje faze, a žrtve bi, ne shvaćajući uzrok svoje bolesti, nastavile da upijaju hranu punu ergota sedmicama sve dok stanje ne zahvati njihov probavni sistem.[27] Vjeruje se da su seljaštvo i djeca bili najosjetljiviji na ergotizam, iako su patili i bogataši, jer su se povremeno čitava sela oslanjala na zaražene usjeve za prehranu, a za vrijeme gladi ergotizam je dopirao do svake kuće.[21] Ergot gljiva je otporna na toplinu i vodu, pa se najčešće pekla u kruh kroz raženo brašno; iako se druge trave mogu zaraziti, bilo je neuobičajeno u srednjovjekovnoj Evropi konzumirati druge trave osim raži.[23] Fiziološki efekti ergota ovisili su o koncentraciji i kombinacijama unesenih metabolita ergota, kao i o dobi i statusu uhranjenosti oboljele osobe.[25] Antoniti su počeli da se prorjeđuju nakon što su liječnici otkrili genezu ergotizma i preporučili metode za uklanjanje sklerotijuma iz usjeva raži. Godine 1776. klaustri Antonita su uključeni u Malteške viteške bolnice, pri čemu su izgubili veliki dio svoje medicinske historijei izgubili lijekove i recepte za ergotizam zbog njihovog nekorištenja i nedostatka očuvanja receptura.[27]

Primjena u ginekologiji i akušerstvu[uredi | uredi izvor]

Babice i vrlo mali broj doktora u Evropi vijekovima su koristili ekstrakte ergota:

  1. U rukopisu iz Nürnberga iz 1474. ergot u prahu je propisan zajedno s lovorovim plodovima i rizomima Salomonovih tuljana za liječenje permutera ili heffmuttera, što znači bol u donjem dijelu trbuha uzrokovanu 'ustankom maternice'[29]
  2. U jednoj štampanoj knjizi iz 1582. godine, njemački ljekar Adam Lonicer je napisao da su babice koristile tri sklerocije ergota, koje su koristile nekoliko puta dnevno, kao dobar lijek u slučaju "ustanka i bola u maternici" (auffſteigen vnd wehethumb der mutter)
  3. Joachim Camerarius Mlađi napisao je 1586. da će sklerocija ergota držana pod jezikom dovesti do prestanka krvarenja[30]

Da bi dokazao da je ražena glavica bezopasna vrsta žitarica, 1774. godine francuski farmaceut Antoine-Augustin Parmentier uredio je za objavu pismo koje je dobio od gospođe Dupile, babice iz Chaumont-en-Vexina. Rekla mu je da ako su kontrakcije materice bile preslabe u porođajnoj fazi izbacivanja, ona i njena majka davale su oguljeni ergot u količini punog naprstka raspršenog u vodi, vinu ili čorbi. Nakon primjene ergota uslijedio je blagi porođaj u roku od 15 minuta.[31] Francuski ljekar Jean-Baptiste Desgranges (1751–1831) objavio je 1818. godine da je 1777. u Lyonu sreo babice koje su uspješno liječile slabe kontrakcije materice davanjem praha od ražene glavice. Desgranges je ovaj lijek dodao u svoj terapeutski arsenal. Od 1777. do 1804. bio je uspješan u ublažavanju porođaja za više od dvadeset žena primjenom praha od ražene glavice. Nikada nije vidio nikakve nuspojave ovog tretmana.[32]

U Sjedinjenim Državama, 1807. godine dr. John Stearns iz okruga Saratoga u New Yorku pisao je prijatelju da je tokom nekoliko godina koristio pulvis parturiens sa potpunim uspjehom kod pacijenata sa "dugotrajnim porođajem ". Ovaj pulvis parturiens sastojao se od ražene glavice, koji je on nazvao "lažna raž". Prokuhao je "pola drahme" (oko 2 g) tog praha u pola litre vode i davao po jednu trećinu svakih dvadeset minuta, dok nisu počeli bolovi.[33] Godine 1813. dr Oliver Prescott (1762–1827) iz Newburyporta, Massachusetts objavio je disertaciju "o prirodnoj istoriji i medicinskim efektima secale cornutum", u kojoj je opisao i analizirao iskustvo koje je stekao tokom pet godina dok je koristio raženu glavicu u slučajevima lošeg rada materice u drugoj fazi porođaja.[34]

Dispanzer Sjedinjenih Država iz 1836. preporučio je porođajnoj ženi petnaest ili dvadeset zrna [oko 1 do 1,3 g] ražene glavice u prahu da se daje svakih dvadeset minuta, dok se ne iskuse njeni posebni efekti, ili do količine jednake jednom drahmu [oko 3,9g]“.[35]

Godine 1837. francuski Codex Pharmacopee Francaise zahtijevao je da se ražena glavicadrži u svim apotekama.[36]

Niski do vrlo mali dokazi iz kliničkih ispitivanja sugeriraju da profilaktička upotreba alkaloida ergot, primijenjenih intravenozno (IV) ili intramuskularno (IM) u trećoj fazi porođaja, može smanjiti gubitak krvi i smanjiti rizik od umjerenog do teškog krvarenja nakon porođaja., međutim, ovaj lijek može biti povezan i s višim krvnim tlakom i većim bolom.[37] Nije jasno da li su oralni ergo alkaloidi korisni ili štetni jer nisu dobro proučeni.[37] Cochrane Systematic Review iz 2018. zaključio je da drugi lijekovi kao što su oksitocin, sintometrin i prostaglandini mogu imati prednost u odnosu na alkaloide ergota.[37]

Iako je poznato da ražena glavica uzrokuje pobačaje kod stoke i ljudi, nije bila priznata upotreba ergota u tu svrhu jer je pobačaj bio nezakonit u većini zemalja, pa su dokazi za njegovu upotrebu u pobačaju nepoznati.[25] Najčešće se ražena glavica koristila za ubrzavanje procesa porođaja ili sam porođaj, a nije se koristila u svrhu zaustavljanja postporođajnog krvarenja, što je jedan od čestih problema prilikom porođaja.[28] Međutim, sve dok anestezija nije postala dostupna, nije postojao antidot ili način kontrole efekata ergota. Dakle, ako se fetus nije kretao kako se očekivalo, lijek bi mogao uzrokovati da se materica oblikuje oko djeteta, i ubije dijete. David Hosack, američki liječnik, primijetio je veliki broj mrtvorođenih djece kao rezultat upotrebe ergota i naveo da umjesto pulvis ad partum, treba ga zvati pulvis ad mortem. Počeo je da se zalaže za njegovu upotrebu za zaustavljanje postporođajnog krvarenja. Na kraju su doktori utvrdili da je upotreba ergota na porođaju bez protivotrova previše opasna, te su ograničili njegovu upotrebu na izbacivanje placente ili zaustavljanje krvarenja. Ne samo da je stezao matericu, ergot je imao sposobnost da poveća ili smanji krvni pritisak, izazove hipotermiju i povraćanje i utiče na lučenje hormona hipofize.[25] 1926. godine švicarski psihijatar Hans Maier predložio je korištenje ergotamina za liječenje vaskularnih glavobolja migrenskog tipa.[11]

Tokom 1930-ih, razne kompanije su ženama prodavale abortivne lijekove pod različitim nazivima kao što su Molex pilule i Cote pilule. U to vrijeme uređaji za kontrolu rađanja i abortivni lijekovi bili su ilegalni za prodaju. Preporučena doza je bila sedam zrna ergotina dnevno. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji Sjedinjenih Američkih Država (FTC)[38] ove pilule su sadržavale ergotin, aloju, crnu kuku i druge supstance. Efikasnost i sigurnost ovih tableta nisu poznate. FTC ih je smatrao nesigurnim i neefikasnim i zahtijevao je da se prodaja proizvoda obustavi. Trenutno je preko hiljadu jedinjenja izvedeno iz sastojaka ergota.[11]

Nagađani uzrok histerije i halucinacija[uredi | uredi izvor]

Pretpostavlja se da je Kykeon, napitak koji su konzumirali učesnici u kultu drevnih grčkih Eleuzinskih misterija, mogao biti zasnovan na halucinogenima iz ergotamina, prekursora snažnog halucinogena LSD-a, i ergonovina.[11][39][40]

Članak koji se pojavio u izdanju Scientific American od 23. jula 1881. pod naslovom "Nova uzbudljiva supstanca" označava slučajeve euforije nakon konzumiranja tinkture ergota od raži, posebno kada se pomiješa sa fosfatom sode i zaslađenom vodom. U kišnim godinama, smatralo se da raženi hleb premašuje 5% ergota.[41]

Britanski pisac John Grigsby tvrdi da prisustvo ražene glavice u želucima nekih od takozvanih 'močvarnih tijela' (ljudski ostaci iz željeznog doba iz tresetnih močvara sjeveroistočne Evrope, kao što je Tollund Man) ukazuje na upotrebu Claviceps purpurea u ritualnim pićima u prahistorijskom kultu plodnosti srodna grčkim Eleuzinskim misterijama. U svojoj knjizi Beowulf and Grendel iz 2005. godine, on tvrdi da je anglosaksonska pjesma Beowulf zasnovana na sjećanju na gušenje ovog kulta plodnosti od strane Odinovih sljedbenika. On piše da Beowulf, koji prevodi kao ječam-vuk, sugerira vezu s raženom glavicom koa je na njemačkom bio poznata kao 'vučji zub'.

Linda R. Caporael je 1976. godine tvrdila da su histerični simptomi mladih žena koji su potaknuli suđenja vješticama u Salemu rezultat konzumiranja raži zaražene ergotom.[42] Međutim, Nicholas P. Spanos i Jack Gottlieb, nakon pregleda istorijskih i medicinskih dokaza, kasnije su osporili njene zaključke.[43] Drugi autori su također doveli u sumnju ergotizam kao uzrok suđenja vješticama u Salemu.[44]

Claviceps purpurea[uredi | uredi izvor]

Čovječanstvo odavno zna za Claviceps purpurea, a njegov izgled se dovodi u vezu s ekstremno hladnim zimama koje su pratila kišna ljeta. 

Sklerocijalni stadijum C. purpurea koji je uočljiv na glavicama raži i drugim takvim žitaricama poznat je kao ergot. Povoljne temperature za rast su u rasponu od 18-30 °C. Temperature iznad 37 °C uzrokuju brzo klijanje konidija.  Sunčeva svjetlost ima hromogeni efekat na micelijum, sa intenzivnom obojenošću.  Žitarice i proklijala raž su pogodni supstrati za rast gljivica u laboratoriji. 

Claviceps africana[uredi | uredi izvor]

Claviceps africana inficira sirak. U sirku i bisernom prosu, ergot je postao problem kada su uzgajivači usvojili hibridnu tehnologiju, što je povećalo osjetljivost domaćina.[11] Inficira samo neoplođene jajnike, tako da samooprašivanje i oplodnja mogu smanjiti prisutnost bolesti, ali muške sterilne linije su izuzetno osjetljive na infekciju.  Simptomi infekcije C. africana uključuju lučenje medljike (tečnost sa visokim koncentratom šećera i konidije), koja privlači insekte poput muha, buba i osa koji se hrane njome. Ovo pomaže u širenju gljivice na nezaražene biljke.

U sirku se ova medljika može uočiti kako izlazi iz glavičastih cvjetova. Bjelkasta ljepljiva tvar se može primijetiti i na lišću i na tlu.[45]

C. africana je izazvala bolest ražene glavice koja je izazvala glad u periodu 1903-1906 u sjevernom Kamerunu, zapadnoj Africi, a također se javlja u istočnoj i južnoj Africi, posebno u Zimbabveu i Južnoj Africi. Muški sterilni sirak (koji se naziva i A-linija) posebno je podložan infekciji, što je prvi put prepoznato 1960-ih, a zabilježeni su i ogromni gubici u prinosu sjemena. Infekcija je povezana sa niskim noćnim temperaturama ispod 12 °C koje se javljaju dvije do tri nedelje prije cvjetanja. 

Sorghum ergot uzrokovan Claviceps africana Frederickson, Mantle i De Milliano rasprostranjen je u svim područjima uzgoja sirka, dok je vrsta ranije bila ograničena na Afriku i Aziju gdje je prvi put zabilježena prije više od 90 godina, brzo se širi i do sredine 1990-ih stigao je do Brazila, Južne Afrike i Australije. Do 1997. godine bolest se proširila na većinu južnoameričkih zemalja i Kariba uključujući Meksiko, a do 1997. je stigla u Teksas u Sjedinjenim Državama.[11]

Kontrola štete[uredi | uredi izvor]

Partneri programa koji vodi CABI, Plantwise uključujući Ministarstvo poljoprivrede i stoke u Zambiji imaju nekoliko preporuka za upravljanje širenjem ergota, među kojima su; sadnja tolerantnih sorti, uklanjanje zaraženih biljaka i provođenje 3-godišnjeg plodoreda sa mahunarkama.

Claviceps paspali[uredi | uredi izvor]

Claviceps paspali inficira divlje trave i može se naći na običnoj travi Paspalum. Kao i C. africana, C. paspali takođe luči medljiku koju konzumiraju pčele. Pčele zatim stvaraju med koji se zove fic'e (paragvajski Makai indijski jezik), koji je prožet izlučevinama biljaka i ima oštru aromu. Ako se konzumira u velikim količinama ovaj med može izazvati pijanstvo, vrtoglavicu, pa čak i smrt.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Schardl, Christopher L.; Panaccione, Daniel G.; Tudzynski, Paul (2006). Ergot Alkaloids – Biology and Molecular Biology. The Alkaloids: Chemistry and Biology. 63. str. 45–86. doi:10.1016/S1099-4831(06)63002-2. ISBN 978-0-12-469563-4. PMID 17133714.
  2. ^ Bandyopadhyay, Ranajit; Frederickson, Debra E.; McLaren, Neal W.; Odvody, Gary N.; Ryley, Malcolm J. (april 1998). "Ergot: A New Disease Threat to Sorghum in the Americas and Australia". Plant Disease. 82 (4): 356–367. doi:10.1094/PDIS.1998.82.4.356. PMID 30856881.
  3. ^ Stoll, A. (oktobar 1932). "Ergot and ergotism". The Science of Nature. 20 (41): 752–757. Bibcode:1932NW.....20..752S. doi:10.1007/BF01493390.
  4. ^ Butler, M. D.; Alderman, S. C.; Hammond, P. C.; Berry, R. E. (1. 12. 2001). "Association of Insects and Ergot (Claviceps purpurea) in Kentucky Bluegrass Seed Production Fields". Journal of Economic Entomology. 94 (6): 1471–1476. doi:10.1603/0022-0493-94.6.1471. PMID 11777051.
  5. ^ Poinar Jr., G.; Alderman, S.; Wunderlich, J. (2015). "One hundred million year old ergot: psychotropic compounds in the Cretaceous?" (PDF). Palaeodiversity. 8. Arhivirano s originala (PDF), 26. 3. 2022. Pristupljeno 4. 7. 2022.
  6. ^ "100-Million-Year-Old Burmese Amber Preserves Fungus-Infected Grass". sci-news.com. 10. 2. 2015. Pristupljeno 7. 9. 2017.
  7. ^ a b c d e Schardl, Christopher L. (7. 10. 2015). "Introduction to the Toxins Special Issue on Ergot Alkaloids". Toxins. 10 (7): 4232–4237. doi:10.3390/toxins7104232. PMC 4626731. PMID 26665699.Schardl, Christopher L. (7 October 2015). "Introduction to the Toxins Special Issue on Ergot Alkaloids". Toxins. 10 (7): 4232–4237. doi:10.3390/toxins7104232. PMC 4626731. PMID 26665699.
  8. ^ Pharmacognosy of Ergot
  9. ^ a b Heritage, J.; Evans, G.; Killington, R.A. (1999). "5.6.8 What is the role of fungal toxins in food poisoning?". Microbiology in Action. Cambridge University Press. str. 115. ISBN 978-0-521-62912-6.Heritage, J.; Evans, G.; Killington, R.A. (1999). "5.6.8 What is the role of fungal toxins in food poisoning?". Microbiology in Action. Cambridge University Press. p. 115. ISBN 978-0-521-62912-6.
  10. ^ "St. Anthony's Fire — Ergotism". MedicineNet. 2002.
  11. ^ a b c d e f Miedaner, Thomas; Geiger, Hartwig H. (25. 2. 2015). "Biology, Genetics, and Management of Ergot (Claviceps spp.) in Rye, Sorghum, and Pearl Millet". Toxins. 7 (3): 659–678. doi:10.3390/toxins7030659. PMC 4379517. PMID 25723323.Miedaner, Thomas; Geiger, Hartwig H. (25 February 2015). "Biology, Genetics, and Management of Ergot (Claviceps spp.) in Rye, Sorghum, and Pearl Millet". Toxins. 7 (3): 659–678. doi:10.3390/toxins7030659. PMC 4379517. PMID 25723323.
  12. ^ "Biotechnology and genetics of ergot alkaloids". Appl Microbiol Biotechnol. 57 (5–6): 4593–4605. 2001. doi:10.1007/s002530100801. PMID 11778866.Tudzynski P, Correia T, Keller U (2001). "Biotechnology and genetics of ergot alkaloids". Appl Microbiol Biotechnol. 57 (5–6): 4593–4605. doi:10.1007/s002530100801. PMID 11778866. S2CID 847027.
  13. ^ Eadie MJ (2003). "Convulsive ergotism: epidemics of the serotonin syndrome?". Lancet Neurol. 2 (7): 429–434. doi:10.1016/S1474-4422(03)00439-3. PMID 12849122.Eadie MJ (2003). "Convulsive ergotism: epidemics of the serotonin syndrome?". Lancet Neurol. 2 (7): 429–434. doi:10.1016/S1474-4422(03)00439-3. PMID 12849122. S2CID 12158282.
  14. ^ a b Merhoff, GC; Porter, JM (1. 11. 1974). "Ergot Intoxication: Historical Review and Description of Unusual Clinical Manifestations". Annals of Surgery. 180 (5): 773–779. doi:10.1097/00000658-197411000-00011. PMC 1343691. PMID 4371616.
  15. ^ Black, Michael H.; Halmer, Peter (2006). The encyclopedia of seeds: science, technology and uses. Wallingford, UK: CABI. str. 226. ISBN 978-0-85199-723-0.
  16. ^ "Paspalum staggers: isolation and identification of tremorgenic metabolites from sclerotia of Claviceps paspali". J. Agric. Food Chem. 25 (5): 1197–1201. 1977. doi:10.1021/jf60213a061. PMID 893851. Nepoznati parametar |displayauthors= zanemaren (prijedlog zamjene: |display-authors=) (pomoć)
  17. ^ "Effect of tweens on the production of ergot alkaloids by Aspergillus fumigatus". Folia Microbiol. 20 (5): 418–422. 1975. doi:10.1007/BF02877045. PMID 1104424.
  18. ^ "Molecular cloning and analysis of the ergopeptine assembly system in the ergot fungus Claviceps purpurea". Chem. Biol. 10 (12): 1281–1292. 2001. doi:10.1016/j.chembiol.2003.11.013. PMID 14700635.
  19. ^ "Dopamine agonists and the risk of cardiac-valve regurgitation". The New England Journal of Medicine. 356 (1): 29–38. januar 2007. doi:10.1056/NEJMoa062222. PMID 17202453.
  20. ^ Haarmann, Thomas; Rolke, Yvonne; Giesbert, Sabine; Tudzynski, Paul (2009). "Ergot:from witchcraft to biotechnology". Molecular Plant Pathology. 10 (4): 563–77. doi:10.1111/J.1364-3703.2009.00548.X. PMC 6640538. PMID 19523108.
  21. ^ a b c Haarmann, Thomas; Rolke, Yvonne; Giesbert, Sabine; Tudzynski, Paul (2009). "Ergot:from witchcraft to biotechnology". Molecular Plant Pathology. 10 (4): 563–77. doi:10.1111/J.1364-3703.2009.00548.X. PMC 6640538. PMID 19523108.Haarmann, Thomas; Rolke, Yvonne; Giesbert, Sabine; Tudzynski, Paul (2009). "Ergot:from witchcraft to biotechnology". Molecular Plant Pathology. 10 (4): 563–77. doi:10.1111/J.1364-3703.2009.00548.X. PMC 6640538. PMID 19523108.
  22. ^ Wellcome, Henry S.; Solomon, Henry (19. 6. 1908). From Ergot to Ernutin. Ottawa: Canadian Medical Association. str. 1–60. ISBN 978-1331946151.
  23. ^ a b c d e f g Wellcome, Henry S.; Solomon, Henry (19. 6. 1908). From Ergot to Ernutin. Ottawa: Canadian Medical Association. str. 1–60. ISBN 978-1331946151.Wellcome, Henry S.; Solomon, Henry (June 19, 1908). From Ergot to Ernutin. Ottawa: Canadian Medical Association. pp. 1–60. ISBN 978-1331946151.
  24. ^ De Costa, Caroline (18. 5. 2002). "StAnthony's fire and living ligatures: a short history of ergometrine". The Lancet. 359 (9319): 1768–1770. doi:10.1016/S0140-6736(02)08658-0. PMID 12049883.
  25. ^ a b c d e Bennett, J.W.; Bentley, Ronald (1999). "Pride and Prejudice: The Story of Ergot". Perspectives in Biology and Medicine. 42 (3): 333–355. doi:10.1353/pbm.1999.0026.Bennett, J.W.; Bentley, Ronald (1999). "Pride and Prejudice: The Story of Ergot". Perspectives in Biology and Medicine. 42 (3): 333–355. doi:10.1353/pbm.1999.0026. S2CID 72715889.
  26. ^ Nemes, C.N. (1. 12. 2018). "The medical and surgical treatment of the pilgrims of the Jacobean Roads in medieval times Part.1". International Congress Series. 1242: 31–42. doi:10.1016/S0531-5131(02)01096-8.
  27. ^ a b c d e f g Nemes, C.N. (1. 12. 2018). "The medical and surgical treatment of the pilgrims of the Jacobean Roads in medieval times Part.1". International Congress Series. 1242: 31–42. doi:10.1016/S0531-5131(02)01096-8.Nemes, C.N. (December 1, 2018). "The medical and surgical treatment of the pilgrims of the Jacobean Roads in medieval times Part.1". International Congress Series. 1242: 31–42. doi:10.1016/S0531-5131(02)01096-8.
  28. ^ a b De Costa, Caroline (18. 5. 2002). "StAnthony's fire and living ligatures: a short history of ergometrine". The Lancet. 359 (9319): 1768–1770. doi:10.1016/S0140-6736(02)08658-0. PMID 12049883.De Costa, Caroline (May 18, 2002). "StAnthony's fire and living ligatures: a short history of ergometrine". The Lancet. 359 (9319): 1768–1770. doi:10.1016/S0140-6736(02)08658-0. PMID 12049883. S2CID 53277037.
  29. ^ Cod. Pal. germ. 545, Blatt  70v (Digitalisat)
  30. ^ Herbal of Pietro Andrea Mattioli enlarged by J. Camerarius. Frankfurt am Main 1586, page 109-, (Digitalisat)
  31. ^ Journal de Physique, 1774, S. 144–155 (Digitalisat)
  32. ^ Jean-Baptiste Desgranges (1751–1831). Sur la propriété qu'a le Seigle ergoté d'accélérer la marche de l'accouchement, et de hâter sa terminaison. In: Nouveau Journal de Médecine, Paris, I (1818), S. 54–61 (Digitalisat)
  33. ^ John Stearns. Account of the Pulvis Parturiens, a remedy for quickening child-birth. In: The Medical Repository, New York, second hexade, vol. 5 (1808), p. 308–309 (Digitalisat)
  34. ^ John Stearns. Account of the Pulvis Parturiens, a remedy for quickening child-birth. In: The Medical Repository, New York, second hexade, vol. 5 (1808), p. 308–309 (Digitalisat)
  35. ^ The Dispensatory of the United States of America, third edition Philadelphia 1836, p. 588 (Digitalisat)
  36. ^ Codex, pharmacopée française 1837, p. 215 : Poudre de seigle ergoté (Digitalisat)
  37. ^ a b c Liabsuetrakul, Tippawan; Choobun, Thanapan; Peeyananjarassri, Krantarat; Islam, Q. Monir (2018). "Prophylactic use of ergot alkaloids in the third stage of labour". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2018 (6): CD005456. doi:10.1002/14651858.CD005456.pub3. ISSN 1469-493X. PMC 6513467. PMID 29879293.
  38. ^ Federal Trade Commission (1941). "Federal Trade Commission Decisions". Federal Trade Commission Decisions. 30: 800.
  39. ^ "Mixing the Kykeon" (PDF). ELEUSIS: Journal of Psychoactive Plants and Compounds. New Series 4. 2000. Arhivirano s originala (PDF), 20. 7. 2019. Pristupljeno 4. 7. 2022.
  40. ^ Carod-Artal, F. J. (2013). "Psychoactive plants in ancient Greece". nah.sen.es. Pristupljeno 17. 2. 2021.
  41. ^ Scientific American (jezik: engleski). Munn & Company. 23. 7. 1881. str. 51.
  42. ^ Caporael LR (april 1976). "Ergotism: the satan loosed in Salem?". Science. 192 (4234): 21–6. Bibcode:1976Sci...192...21C. doi:10.1126/science.769159. PMID 769159. Arhivirano s originala, 11. 5. 2008.
  43. ^ "Ergotism and the Salem Village witch trials". Science. 194 (4272): 1390–4. decembar 1976. Bibcode:1976Sci...194.1390S. doi:10.1126/science.795029. PMID 795029.
  44. ^ Woolf A (2000). "Witchcraft or mycotoxin? The Salem witch trials". Clinical Toxicology. 38 (4): 457–60. doi:10.1081/CLT-100100958. PMID 10930065.
  45. ^ "Plantwise Knowledge Bank | Ergot sugary disease in sorghum". www.plantwise.org. Pristupljeno 25. 6. 2020."Plantwise Knowledge Bank | Ergot sugary disease in sorghum". www.plantwise.org. Retrieved 2020-06-25.