Provodno tkivo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Poprečni presjek stabljike celera, prikazuje vaskularne snopove, koji uključuju i floem i ksilem.
Detalj vaskulature lista kupine.

Provodno tkivo ili vaskularno tkivo je složeno vodljivo tkivo, formirano od više vrsta ćelija, koje se nalazi u vaskularnih biljaka. Primarne komponente vasovog tkiva su ksilem i floem. Ta dva tkiva unutra prenose tečnost i hranjive sastojke. Postoje i dva meristema, povezana sa vaskularnim tkivom: vaskularni kambij i plutni kambij. Sva vaskularna tkiva unutar određene biljke zajedno čine njen vaskularni ili provodni sistem.[1][2]

Ćelije u provodnom tkivu su obično duge i vitke. Budući da ksilem i floem funkcioniraju u provođenju vode, minerala i hranjivih sastojaka u cijeloj biljci, nije iznenađujuće da bi njihov oblik trebao biti sličan cijevima. Pojedine ćelije iz floema povezane su od kraja do kraja, baš kao što mogu biti i dijelovi cijevi. Kako biljka raste, novo vaskularno tkivo diferencirara se u rastućim vrhovima biljke. Novo tkivo je poravnato s postojećim vaskularnim tkivom, održavajući vezu duž biljke. Vaskularno tkivo u biljkama raspoređeno je u duge, diskretne nizove nazvane vaskularni snopovi. Ovi snopovi uključuju i ksilem i floem, kao i potporne i zaštitne ćelije. Kod stabljika i [[korije]nja], ksilem se obično nalazi bliže unutrašnjosti stabljike, s floemom prema vanjskoj strani stabljike. U stabljikama nekih dikotiledona u redu Asterales, može se nalaziti i floem koji se nalazi unutar ksilema.

Između ksilema i floema nalazi se meristem nazvan vaskularni kambij. Ovo tkivo se odvaja od ćelija koje će postati dodatni ksilem i floem. Taj rast povećava opseg biljke, a ne njenu dužinu. Sve dok vaskularni kambij nastavi da proizvodi nove ćelije, biljka će i dalje rasti snažnije. U stablašicama i drugim biljkama koje razvijaju drvo, vaskularni kambij omogućava širenje provodnog tkiva, što stvara rast drveeta. Budući da ovaj rast ruši epidermu stabljike, drvenaste biljke takođe imaju plutni kambij koji se razvija među floema. Kambij plute stvara zadebljane ćelije pluta da bi zaštitili površinu biljke i smanjili gubitak vode. I proizvodnja drvetaa i proizvodnja plute oblici su sekundarnog rasta.

U listovima, vaskularni snopovi nalaze se među sunđerastim mezofilom. Ksilem je orijentiran prema aksiksalnoj površini lista (obično gornjoj strani), a floem prema abaksiksalnoj površini lista. To je razlog zašto se Aphidae (biljne uši) obično nalaze na donjoj strani listova, a ne na vrhu, jer floem prenosi šećere koje proizvodi biljka i oni su bliže donjoj površini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Simpson, Michael G. (2011). Plant Systematics. Academic Press. ISBN 0-08-051404-9.CS1 održavanje: ref=harv (link)
  2. ^ Dahlgren, R.M.; Clifford, H.T.; Yeo, P.F. (1985). The families of the monocotyledons. Berlin: Springer-Verlag. ISBN 978-3-642-64903-5. Pristupljeno 10. 2. 2014.CS1 održavanje: ref=harv (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]