Idi na sadržaj

Poaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Trave
(Poaceae)
Alopecurus pratensis, lisičiji repak
Alopecurus pratensis, lisičiji repak
Savremena filogenetska klasifikacija angiospermi Klasifikacija APG III (2009) ili filogenetske klasifikacije je treća verzija botaničke klasifikacije cvjetnica koju utvrđuje međunarodna Grupa za filogeniju angiospermi (2016.)
Savremena filogenetska klasifikacija angiospermi
Klasifikacija APG III (2009) ili filogenetske klasifikacije je treća verzija botaničke klasifikacije cvjetnica koju utvrđuje međunarodna Grupa za filogeniju angiospermi (2016.)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredLiliopsida
RedPoales
PorodicaPoaceae
Barnhart
Potporodice:

Poaceae (bos. trave) ili Gramineae su velika i gotovo sveprisutna porodica monokotiledonskih cvjetnica, poznatih kao trave[1][2]

U Poaceae se uključuju trave žitarice, bambusi i trave prirodnih i kultiviranih travnjaka i pašnjaka. Trave imaju šuplje stabljije, osim na čvorovima i uske naizmjenične listove u dva reda. Donji dio svakog lista obuhvata stabljiku, formirajući lisni omotač. Sa oko 12.000 vrsta, peti po brojnosti biljnih porodica, nakon Asteraceae, Orchidaceae, Fabaceae i Rubiaceae .[3]

Procjenjuje se da zatravljena područja, kao što su savane i prerije, gdje su dominantne trave, čine 20% od vegetacijskog pokrov na Zemlji. Trave su također važan dio vegetacije u mnogim drugim staništima, uključujući i močvare, šume i tundre.

Trave su ekonomski izuzetno značajna porodica, jer daju životne namirnice od pripitomljenih žitarica, kao što su kukuruz, pšenica, riža, ječam i proso, kao i stočnu hranu, građevinski materijal (bambus, slama I sl.) i gorivo (etanol). Iako se obično nazivaju "trave", morska trava, rogoz i oštrice ne spadaju u ovu porodicu. Trske su red Poales, u Poaceae, kao članice, ali su morske trave članovi reda Alismatales.

Evolucija

[uredi | uredi izvor]

Trave uključuju neke od najsvestranijih oblika biljnog života. Postale su raširena pri kraju perioda kreda (period)krede i nađene su u fosiliziranom izmetu dinosaura i (coprolitima), koji je sadržavao razne fitolite, uključujući i trava koje su povezane sa suvremenim rižama i bambusima.[4] Trave su prilagođeni uvjetima u bujnim kišnim šumama, suhim pustinjama, hladnim planinama, pa čak i međuplimnim staništima, a važe kao danas najrasprostranjenije vrste biljaka; trave su vrijedan izvor hrane i energije za sve vrste divljači i organske hrane. Naredni kladogram pokazuje potporodice i približne brojeve vrsta (u zagradama):[5]

Kladus PACMAD

Chloridoideae (1600)

Danthonioideae (300)

Micrairoideae (200)

Arundinoideae (50)

Panicoideae (3250)

Aristidoideae (350)

Kladus BOP

Oryzoideae (110)

BambusoideaeBambusi (1450)

Pooideae (3850)

Puelioideae (11)

Pharoideae (13)

Anomochlooideae (4)

Prije 2005. godine, fosilni nalazi su pokazivali da su trava evoluirala od prije oko 55 miliona godina. Nedavni nalazi trava poput fitolita iz krede, dinosaurskim koprolitima su pomjerili datiranje na prije oko 66 miliona godina.[6][7] In 2011, revised dating of the origins of the rice tribe Oryzeae suggested a date as early as 107 to 129 Mya.[8] Odnosi između tri potfamilije: Bambusoideae, Oryzoideae i Pooideae u BOP kladusu su riješeni tako da su međusobno uže povezanije Bambusoideae i Pooideae, nego Oryzoideae .[9]

Primjer građe klasa:
1. Zrno (gluma)
2: Lema;
3: Arista;
4: Pelea;
5: Lodikule;
6: Andrecij;
7: Ginecij

Stabljike trava su obično cilindrične (rjeđe spljoštene, ali ne i trouglste) i šuplje, povezane čvorovima ili koljencima, odakle rastu sjedeći listovi, čiji rukavac obavija stabljiku. Između stabljike i lista, nalazi se jezičak. Listovi trava su gotovo uvijek naizmjenični i jednostrani i imaju paralelne vene (provodne sudove). Svaki list je diferenciran u u donji omotač koji obavija stabljiku i i oštre, cjelovite (glatke) rubove. Liske mnogih trava su ojačane silikatnim fitolitima, koji obeshrabruju ispašu životinja; neke su dovoljno ošttre da zasijecaju I ljudsku kožu. Membranozni dodatak ili rub dlake zove se ligula, koja na raskrsnici između plašta i sječiva, sprečava vodu ili insekte da prodru u korice između stabljike I lista.

Dijelovi klasića

Cvjetovi Poaceae su neugledni i karakteristično raspoređeni u klasiće, od kojih svaki imaobično tri, ali općenito jedan ili više cvjetova. U klasića su dalje grupirani u klasove, a ovi i veće klasove ili metlice. Dio klasa koji nosi cvjetova zove se rahila. Klasić se sastoji od dvije brakteje (ili ponekad i manje) u bazi, pod nazivom pljeve, za jedan ili više cvjetova. Ocvijeće se sastoji od cvijeta okruženog sa dvije pljevice, jedn vanjska lema i jedns unutrašnja palea. Cvjetovi su obično hermafroditni, a kukuruz kao važan izuzetak je anemofilan, što znači da ga oprašuje vjetar.

Cvijetni omotač (periant) se svodi na dvije ljuske, pod nazivom lodikule, koje se proširuju i vežu za širenje lema i palea; oni se uglavnom tumače kao modificirane sepale. Ova kompleksna struktura se može vidjeti na slici na desnoj strani, posmatrajući klasić pšenice (Triticum aestivum). Plod trava je kariopsis ili pšeno, u kojem je sjemenski sloj spojen sa zidom ploda.

Rast i razvoj

[uredi | uredi izvor]
Cvjetovi trava

Postoje tri klasifikacije ukupnih oblika rasta trava:

Uspjeh trava u adaptivnoj radijaciji počiva na ulozi njihove morfologije u procesima rast u njihovom fiziološkoj različitosti. Većina trava se može podijeliti u dvije fiziološke grupe:

C3 trave se označavaju kao "hladnosezonske" trave, dok C4 biljke podrazumijevaju:

Rasprostranjenje

[uredi | uredi izvor]

Porodica trava je jedna od najrasprostranjeniji i najobilnijig grupa biljaka na Zemlji. Trave se mogu naći na svim kontinentima, a nema ih samo na centralnom Grenlandu i većini Antarktika.[10][11]

Ekologija

[uredi | uredi izvor]
Savana u Tanzaniji
Kengur pase travu
Talasasta trava na vjetru (Novi Meksiko)
Trave su prilagođene i na ekstremne temperature.
(Salzburg, Austrija)

Trave su dominantna vegetacija u mnogim staništima, uključujući i travnjake, pašnjake, livade i stepe. Također se javljaju kao manji dio vegetacije u gotovo svakom drugom kopnenom staništu. Biomi u kojima dominiraju trave su travnjaci. Ako se računaju samo velika, susjedna područja travnjaka, ti biomi pokrivaju 31% površine naše planete. Travnjaci uključuju pampase, stepe i prerije.

Trava osiguravba hranu za ispašu sisara, kao što su stoka, jeleni slonovi, kao kao i mnoge druge životinje, uključujući i insekte i ostale beskičmenjake. Mnoge vrste životinja jede travu kao glavni izvor hrane, a nazivaju se graminivori, koji uključuju goveda, ovce, konje, zečeve i mnoge. Trave također jedu i omnivori ili povremeno čak i oni svaštojedi, koji su prvenstveno mesožderne životinje.

Trave su neobične po tome da se meristem nalazi u blizini dna biljke, pa se brzo oporavie od obrezivanje na vrhu.

Evolucija velikih biljojednih životinja u kenoziku doprinijela je širenju trava. Bez velikih svaštojeda, opožarene površine brzo koloniziraju trave, a sa dovoljno kiše, i mladice drveća. Drveće na kraju istisne najveći dio trave. Gazeći svejedi uništavaju mlado drveće, ali ne i trave.[12][13]

Ekonomski značaj

[uredi | uredi izvor]
Triticum aestivum je glavna žitarica na svijetu
Od kukuruza (Zea mays) s prave mnogi industrijski proizvodi

Porodica trava daje vjerojatno najvažnije sirovine za ljudsku ekonomiju. U stvari, oko 70% obradivog zemljišta u svijetu je zasađeno travama, a 50% kalorija čovječanstvo konzumira iz brojnih vrsta trava koje se direktno koriste u hrani, ili indirektno kao stočna hrana za domaće životinje. U uvjetima globalne proizvodnje, četiri najvažnije kulture su trave: šećerna trska (Saccharum officinarum ), pšenica, riža i kukuruz, a ječam i sirak su među prvih 12. S druge strane, nekoliko vrsta trava se koristi u industriji.

Krave se pretežno hrane travama.
Chrysopogon zizanioides, mirisna vrsta trava
Melasa se upotrebljava za proizvodnju whiskyjas.

Rodovi

[uredi | uredi izvor]

Trave uključuju 759 poznatih rodova sa ukupno 11.554 priznatih vrste među kojima su I pšenica, kukuruz, riža, zob i druge žitarice.

 1. Achnatherum
 2. Aciachne
 3. Acidosasa
 4. Acostia
 5. Acrachne
 6. Acritochaete
 7. Acroceras
 8. Actinocladum
 9. Aegilops
 10. × Aegilotriticum
 11. Aegilotriticum
 12. Aegopogon
 13. Aeluropus
 14. Afrotrichloris
 15. Agenium
 16. Agnesia
 17. × Agroelymus
 18. × Agrohordeum
 19. × Agropogon
 20. Agropyron
 21. Agropyropsis
 22. × Agrositanion
 23. Agrostis
 24. Agrostopoa
 25. × Agrotrigia
 26. Aira
 27. Airopsis
 28. Alexfloydia
 29. Alloeochaete
 30. Allolepis
 31. Alloteropsis
 32. Alopecurus
 33. Altoparadisium
 34. Alvimia
 35. × Ammocalamagrostis
 36. Ammochloa
 37. Ammophila
 38. Ampelocalamus
 39. Ampelodesmos
 40. Amphicarpum
 41. Amphipogon
 42. Anadelphia
 43. Ancistrachne
 44. Ancistragrostis
 45. Andropogon
 46. Andropterum
 47. Aniselytron
 48. Anisopogon
 49. Anomochloa
 50. Anthaenantia
 51. Anthaenantiopsis
 52. Anthephora
 53. Anthochloa
 54. Anthoxanthum
 55. Antinoria
 56. Apera
 57. Aphanelytrum
 58. Apluda
 59. Apochiton
 60. Apoclada
 61. Apocopis
 62. Arberella
 63. Arctagrostis
 64. × Arctodupontia
 65. Arctophila
 66. Arctopoa
 67. Aristida
 68. Arrhenatherum
 69. Arthragrostis
 70. Arthraxon
 71. Arthropogon
 72. Arthrostylidium
 73. Arundinaria
 74. Arundinella
 75. Arundo
 76. Arundoclaytonia
 77. Asthenochloa
 78. Astrebla
 79. Athroostachys
 80. Atractantha
 81. Aulonemia
 82. Austrochloris
 83. Austrofestuca
 84. Avena
 85. Axonopus
 86. Bambusa
 87. Baptorhachis
 88. Beckmannia
 89. Bewsia
 90. Bhidea
 91. Blepharidachne
 92. Blepharoneuron
 93. Boissiera
 94. Bonia
 95. Bothriochloa
 96. Bouteloua
 97. Brachiaria
 98. Brachyachne
 99. Brachychloa
 100. Brachyelytrum
 101. Brachypodium
 102. Briza
 103. × Bromofestuca
 104. Bromopsis
 105. Bromuniola
 106. Bromus
 107. Brylkinia
 108. Buchloe
 109. Buchlomimus
 110. Buergersiochloa
 111. Calamagrostis
 112. × Calammophila
 113. Calamovilfa
 114. Calderonella
 115. Calyptochloa
 116. Campeiostachys
 117. Canastra
 118. Capeochloa
 119. Capillipedium
 120. Castellia
 121. Catabrosa
 122. Catalepis
 123. Catapodium
 124. Cathariostachys
 125. Cathestecum
 126. Cenchrus
 127. Centotheca
 128. Centrochloa
 129. Centropodia
 130. Cephalostachyum
 131. Ceratochloa
 132. Chaetium
 133. Chaetobromus
 134. Chaetopoa
 135. Chaetopogon
 136. Chamaeraphis
 137. Chandrasekharania
 138. Chascolytrum
 139. Chasmanthium
 140. Chasmopodium
 141. Chevalierella
 142. Chikusichloa
 143. Chimonobambusa
 144. Chimonocalamus
 145. Chionachne
 146. Chionochloa
 147. Chloris
 148. Chlorocalymma
 149. Chondrosum
 150. Chrysochloa
 151. Chrysopogon
 152. Chusquea
 153. Cinna
 154. Cladoraphis
 155. Clausospicula
 156. Cleistachne
 157. Cleistochloa
 158. Cleistogenes
 159. Coelachne
 160. Coelachyrum
 161. Coelorachis
 162. Coix
 163. Colanthelia
 164. Coleanthus
 165. Colpodium
 166. Cornucopiae
 167. Cortaderia
 168. Corynephorus
 169. Cottea
 170. Craspedorhachis
 171. Crinipes
 172. Crithopsis
 173. Crypsis
 174. Cryptochloa
 175. Ctenium
 176. Cutandia
 177. Cyathopus
 178. Cyclostachya
 179. Cymbopogon
 180. × Cynochloris
 181. Cynodon
 182. Cynosurus
 183. Cyperochloa
 184. Cyphochlaena
 185. Cyrtochloa
 186. Cyrtococcum
 187. Dactylis
 188. Dactyloctenium
 189. Dallwatsonia
 190. Danthonia
 191. Danthonidium
 192. Danthoniopsis
 193. × Danthosieglingia
 194. Dasypyrum
 195. Davidsea
 196. Decaryella
 197. Decaryochloa
 198. Dendrocalamus
 199. Deschampsia
 200. Desmazeria
 201. Desmostachya
 202. Deyeuxia
 203. Diandrolyra
 204. Diarrhena
 205. Dichaetaria
 206. Dichanthelium
 207. Dichanthium
 208. Dichelachne
 209. Dielsiochloa
 210. Digitaria
 211. Dignathia
 212. Diheteropogon
 213. Dilophotriche
 214. Dimeria
 215. Dinebra
 216. Dinochloa
 217. Diplopogon
 218. Dissanthelium
 219. Dissochondrus
 220. Distichlis
 221. Drake-brockmania
 222. Dregeochloa
 223. Drepanostachyum
 224. Dryopoa
 225. × Dupoa
 226. Dupontia
 227. × Dupontopoa
 228. Duthiea
 229. Eccoptocarpha
 230. Echinaria
 231. Echinochloa
 232. Echinolaena
 233. Echinopogon
 234. Ectrosia
 235. Ectrosiopsis
 236. Ehrharta
 237. Ekmanochloa
 238. Eleusine
 239. Elionurus
 240. Ellisochloa
 241. × Elyhordeum
 242. × Elyleymus
 243. Elymandra
 244. × Elymordeum
 245. × Elymostachys
 246. × Elymotrigia
 247. Elymus
 248. × Elysitanion
 249. Elytrigia
 250. Elytrophorus
 251. Elytrostachys
 252. Enneapogon
 253. Enteropogon
 254. Entolasia
 255. Entoplocamia
 256. Eragrostiella
 257. Eragrostis
 258. Eremitis
 259. Eremocaulon
 260. Eremochloa
 261. Eremopoa
 262. Eremopyrum
 263. Eriachne
 264. Erianthecium
 265. Erianthus
 266. Eriochloa
 267. Eriochrysis
 268. Eriocoma
 269. Erioneuron
 270. Euclasta
 271. Eulalia
 272. Eulaliopsis
 273. Eustachys
 274. Exotheca
 275. Fargesia
 276. Farrago
 277. Ferrocalamus
 278. Festuca
 279. × Festulolium
 280. × Festulpia
 281. Filgueirasia
 282. Fingerhuthia
 283. Froesiochloa
 284. Gaoligongshania
 285. Garnotia
 286. Gastridium
 287. Gaudinia
 288. Gelidocalamus
 289. Geochloa
 290. Germainia
 291. Gerritea
 292. Gigantochloa
 293. Gilgiochloa
 294. Glaziophyton
 295. Glyceria
 296. Glyphochloa
 297. Gouinia
 298. Graphephorum
 299. Greslania
 300. Griffithsochloa
 301. Guadua
 302. Guaduella
 303. Gymnopogon
 304. Gynerium
 305. Habrochloa
 306. Hackelochloa
 307. Hainardia
 308. × Hainardiopholis
 309. Hakonechloa
 310. Halopyrum
 311. Harpachne
 312. Harpochloa
 313. × Haynaldoticum
 314. Helictotrichon
 315. Hemarthria
 316. Hemisorghum
 317. Henrardia
 318. Heterachne
 319. Heteranthelium
 320. Heteranthoecia
 321. Heteropholis
 322. Heteropogon
 323. Hickelia
 324. Hierochloe
 325. Hilaria
 326. Himalayacalamus
 327. Hitchcockella
 328. Holcolemma
 329. Holcus
 330. Holttumochloa
 331. Homolepis
 332. Homopholis
 333. Homozeugos
 334. Hordelymus
 335. Hordeum
 336. Hubbardia
 337. Hubbardochloa
 338. Humbertochloa
 339. Hydrothauma
 340. Hygrochloa
 341. Hygroryza
 342. Hylebates
 343. Hymenachne
 344. Hyparrhenia
 345. Hyperthelia
 346. Hypseochloa
 347. Hystrix
 348. Ichnanthus
 349. Imperata
 350. Indocalamus
 351. Indopoa
 352. Indosasa
 353. Isachne
 354. Ischaemum
 355. Iseilema
 356. Ixophorus
 357. Jansenella
 358. Jouvea
 359. Kampochloa
 360. Kaokochloa
 361. Kerriochloa
 362. Kinabaluchloa
 363. Koeleria
 364. Lagurus
 365. Lamarckia
 366. Lamprothyrsus
 367. Lasiacis
 368. Lasiurus
 369. Lecomtella
 370. Leersia
 371. Leptagrostis
 372. Leptaspis
 373. Leptocarydion
 374. Leptochloa
 375. Leptocoryphium
 376. Leptothrium
 377. Lepturidium
 378. Lepturopetium
 379. Lepturus
 380. Leucopoa
 381. × Leydeum
 382. × Leymostachys
 383. × Leymotrigia
 384. Leymus
 385. Libyella
 386. Limnas
 387. Limnodea
 388. Limnopoa
 389. Lindbergella
 390. Lintonia
 391. Lithachne
 392. Littledalea
 393. Loliolum
 394. Lolium
 395. Lophacme
 396. Lophatherum
 397. Lopholepis
 398. Lophopogon
 399. Loudetia
 400. Loudetiopsis
 401. Louisiella
 402. Loxodera
 403. Luziola
 404. Lycochloa
 405. Lycurus
 406. Lygeum
 407. Maclurochloa
 408. Maclurolyra
 409. Maltebrunia
 410. Manisuris
 411. Megalachne
 412. Megaloprotachne
 413. Megastachya
 414. Melanocenchris
 415. Melica
 416. Melinis
 417. Melocalamus
 418. Melocanna
 419. Merostachys
 420. Merxmuellera
 421. Mesosetum
 422. Metcalfia
 423. Mibora
 424. Micraira
 425. Microbriza
 426. Microcalamus
 427. Microchloa
 428. Micropyropsis
 429. Micropyrum
 430. Microstegium
 431. Milium
 432. Miscanthus
 433. Mnesithea
 434. Mniochloa
 435. Molinia
 436. Monachather
 437. Monanthochloe
 438. Monelytrum
 439. Monocymbium
 440. Monodia
 441. Mosdenia
 442. Moulinsia
 443. Muhlenbergia
 444. Munroa
 445. Myriocladus
 446. Myriostachya
 447. Narduroides
 448. Nardus
 449. Nassella
 450. Nastus
 451. Neesiochloa
 452. Nematopoa
 453. Neobouteloua
 454. Neohouzeaua
 455. Neololeba
 456. Neomicrocalamus
 457. Neostapfia
 458. Neostapfiella
 459. Nephelochloa
 460. Neurachne
 461. Neuropoa
 462. Neyraudia
 463. Notochloe
 464. Ochlandra
 465. Ochthochloa
 466. Odontelytrum
 467. Odyssea
 468. Oligostachyum
 469. Olmeca
 470. Olyra
 471. Ophiochloa
 472. Ophiuros
 473. Opizia
 474. Oplismenopsis
 475. Oplismenus
 476. Orcuttia
 477. Oreobambos
 478. Oreochloa
 479. Orinus
 480. Oropetium
 481. Ortachne
 482. Orthoclada
 483. × Oryticum
 484. Oryza
 485. Oryzidium
 486. Oryzopsis
 487. Otachyrium
 488. Otatea
 489. Ottochloa
 490. Oxychloris
 491. Oxyrhachis
 492. Oxytenanthera
 493. Panicum
 494. Pappophorum
 495. Parabambusa
 496. Paractaenum
 497. Parafestuca
 498. Parahyparrhenia
 499. Paraneurachne
 500. Parapholis
 501. Paratheria
 502. Pariana
 503. Parodiolyra
 504. Paspalidium
 505. Paspalum
 506. Pennisetum
 507. Pentameris
 508. Pentapogon
 509. Pentarrhaphis
 510. Pentaschistis
 511. Pereilema
 512. Periballia
 513. Perotis
 514. Perrierbambus
 515. Peyritschia
 516. Phacelurus
 517. Phaenanthoecium
 518. Phaenosperma
 519. Phalaris
 520. Pharus
 521. Pheidochloa
 522. Phippsia
 523. Phleum
 524. Pholiurus
 525. Phragmites
 526. Phyllorachis
 527. × Phyllosasa
 528. Phyllostachys
 529. Pinga
 530. Piptatherum
 531. Piptochaetium
 532. Piptophyllum
 533. Piresia
 534. Piresiella
 535. Plagiantha
 536. Plagiosetum
 537. Pleioblastus
 538. Pleuropogon
 539. Plinthanthesis
 540. Poa
 541. Poagrostis
 542. Podophorus
 543. Poecilostachys
 544. Pogonachne
 545. Pogonarthria
 546. Pogonatherum
 547. Pogonochloa
 548. Pogononeura
 549. Pohlidium
 550. Polevansia
 551. Polypogon
 552. × Polypogonagrostis
 553. Polytoca
 554. Polytrias
 555. Pommereulla
 556. Porteresia
 557. Potamophila
 558. Pringleochloa
 559. Prionanthium
 560. Prosphytochloa
 561. Psammagrostis
 562. Psammochloa
 563. Psathyrostachys
 564. Pseudanthistiria
 565. Pseudechinolaena
 566. Pseudodanthonia
 567. Pseudodichanthium
 568. Pseudopentameris
 569. Pseudoraphis
 570. Pseudoroegneria
 571. Pseudosasa
 572. Pseudosclerochloa
 573. Pseudosorghum
 574. Pseudostachyum
 575. Pseudoxytenanthera
 576. Pseudozoysia
 577. Psilolemma
 578. Psilurus
 579. Puccinellia
 580. × Pucciphippsia
 581. Puelia
 582. Pyrrhanthera
 583. Racemobambos
 584. Raddia
 585. Raddiella
 586. Ratzeburgia
 587. Redfieldia
 588. Reederochloa
 589. Rehia
 590. Reimarochloa
 591. Reitzia
 592. Relchela
 593. Reynaudia
 594. Rheochloa
 595. Rhipidocladum
 596. Rhizocephalus
 597. Rhombolytrum
 598. Rhynchelytrum
 599. Rhynchoryza
 600. Rhytachne
 601. Richardsiella
 602. Rostraria
 603. Rottboellia
 604. Rytidosperma
 605. Saccharum
 606. Sacciolepis
 607. Sartidia
 608. Sasa
 609. Schaffnerella
 610. Schedonnardus
 611. Schedonorus
 612. Schismus
 613. Schizachne
 614. Schizachyrium
 615. Schizostachyum
 616. Schmidtia
 617. Schoenefeldia
 618. Sclerochloa
 619. Sclerodactylon
 620. Scleropogon
 621. Scolochloa
 622. Scribneria
 623. Scutachne
 624. Secale
 625. Sehima
 626. Semiarundinaria
 627. Sesleria
 628. Setaria
 629. Setariopsis
 630. Shibataea
 631. Silentvalleya
 632. Simplicia
 633. Sinarundinaria
 634. Sinoarundinaria
 635. Sinobambusa
 636. Sinocalamus
 637. Sinochasea
 638. Sirochloa
 639. Snowdenia
 640. Soderstromia
 641. Sohnsia
 642. Sorghastrum
 643. Sorghum
 644. Spartina
 645. Spartochloa
 646. Spathia
 647. Sphaerobambos
 648. Sphaerocaryum
 649. Spheneria
 650. Sphenopholis
 651. Sphenopus
 652. Spinifex
 653. Spodiopogon
 654. Sporobolus
 655. Steinchisma
 656. Steirachne
 657. Stenotaphrum
 658. Stephanachne
 659. Stereochlaena
 660. Steyermarkochloa
 661. Stipa
 662. Stipagrostis
 663. × Stiporyzopsis
 664. Streblochaete
 665. Streptochaeta
 666. Streptogyna
 667. Streptolophus
 668. Streptostachys
 669. Styppeiochloa
 670. Sucrea
 671. Suddia
 672. Swallenia
 673. Symplectrodia
 674. Taeniatherum
 675. Taeniorhachis
 676. Tarigidia
 677. Tatianyx
 678. Temburongia
 679. Temochloa
 680. Tenaxia
 681. Tetrachaete
 682. Tetrachne
 683. Tetrapogon
 684. Thamnocalamus
 685. Thaumastochloa
 686. Thedachloa
 687. Thelepogon
 688. Themeda
 689. Thrasya
 690. Thrasyopsis
 691. Thuarea
 692. Thyridachne
 693. Thyridolepis
 694. Thyrsostachys
 695. Thysanolaena
 696. Toliara
 697. Torreyochloa
 698. Tovarochloa
 699. Trachypogon
 700. Trachys
 701. Tragus
 702. Tribolium
 703. Trichloris
 704. Tricholaena
 705. Trichoneura
 706. Trichopteryx
 707. Tridens
 708. Trilobachne
 709. Triniochloa
 710. Triodia
 711. Triplachne
 712. Triplasis
 713. Triplopogon
 714. Tripogon
 715. Tripsacum
 716. Triraphis
 717. Triscenia
 718. Trisetaria
 719. × Trisetokoeleria
 720. Trisetum
 721. Tristachya
 722. × Triticale
 723. × Triticosecale
 724. Triticum
 725. × Trititrigia
 726. Tuctoria
 727. Uniola
 728. Uranthoecium
 729. Urelytrum
 730. Urochlaena
 731. Urochloa
 732. Urochondra
 733. Valiha
 734. Vaseyochloa
 735. Ventenata
 736. Vietnamocalamus
 737. Vietnamochloa
 738. Vietnamosasa
 739. Viguierella
 740. Vossia
 741. Vulpia
 742. Vulpiella
 743. Wangenheimia
 744. Weingaertneria
 745. Whiteochloa
 746. Willkommia
 747. Xanthochloa
 748. Xerochloa
 749. Yakirra
 750. Yushania
 751. Yvesia
 752. Zea
 753. Zenkeria
 754. Zeugites
 755. Zingeria
 756. Zizania
 757. Zizaniopsis
 758. Zonotriche
 759. Zoysia
 760. Zygochloa
bez priznatih vrsta:
 1. × Achnella
 2. Achneria
 3. Acophorum
 4. Aechmophora
 5. Aegialina
 6. × Aegilotrichum
 7. Aegilotrichum
 8. Aelbroeckia
 9. Agraulus
 10. Agropogon
 11. × Agropyrohordeum
 12. Agrotriticum
 13. Airochloa
 14. Ammocalamagrostis
 15. Amphibromus
 16. Anastrophus
 17. Anatherostipa
 18. Anatherum
 19. Anisopyrum
 20. Anthistiria
 21. Anthopogon
 22. Anthosachne
 23. Aristopsis
 24. Arthratherum
 25. Arthrostachys
 26. Asperella
 27. Asprella
 28. Asthenatherum
 29. Atropis
 30. Aulacolepis
 31. Australopyrum
 32. Austrostipa
 33. Avenastrum
 34. Avenella
 35. Avenula
 36. Bambos
 37. Bambus
 38. Bashania
 39. Borinda
 40. Braconotia
 41. Campulosus
 42. Camusiella
 43. Caryochloa
 44. Casiostega
 45. Catabrosella
 46. Chaetaria
 47. Chasechloa
 48. Chloropsis
 49. Cinnastrum
 50. Clinelymus
 51. Coleataenia
 52. Corycarpus
 53. Critesion
 54. Curtopogon
 55. Cymbachne
 56. Dactylus
 57. Danthoniastrum
 58. Diandranthus
 59. Diarina
 60. Diastemenanthe
 61. Diplachne
 62. Diplax
 63. Donax
 64. Drymochloa
 65. Ehrhartia
 66. × Elymopyrum
 67. × Elymotriticum
 68. × Elytrordeum
 69. Epicampes
 70. Eremopogon
 71. Erucaria
 72. Euchlaena
 73. × Euchlaezea
 74. Eutriana
 75. Flexularia
 76. Gaudinopsis
 77. Gigachilon
 78. × Gigantocalamus
 79. Ginannia
 80. Gossweilerochloa
 81. Gramen
 82. Greenia
 83. Gymnachne
 84. Gymnanthelia
 85. Gymnothrix
 86. Haeupleria
 87. Harpechloa
 88. Helictochloa
 89. Helopus
 90. Heterochaeta
 91. Hopia
 92. × Hordeopyron
 93. Hyalopoa
 94. Ischnochloa
 95. Kampmannia
 96. Kengia
 97. Kengyilia
 98. Kikuyuochloa
 99. Korycarpus
 100. Kralikia
 101. Lachnagrostis
 102. Lachnochloa
 103. Lamarkia
 104. Lasiagrostis
 105. Lasiochloa
 106. Leptopogon
 107. Leptopyrum
 108. × Leymopyron
 109. × Leytesion
 110. Lingnania
 111. Lojaconoa
 112. Loliola
 113. Loydia
 114. Lucaea
 115. Malya
 116. Megathyrsus
 117. Microlaena
 118. Miscanthidium
 119. Monachne
 120. Munrochloa
 121. Neoschischkinia
 122. Neosinocalamus
 123. Nicoraepoa
 124. Nipponobambusa
 125. Nipponocalamus
 126. Notonema
 127. Ocellochloa
 128. Ochlopoa
 129. Oreopoa
 130. Orthopogon
 131. Paleoeriocoma
 132. Pappostipa
 133. Paracolpodium
 134. Parodiophyllochloa
 135. Patzkea
 136. Peltophorus
 137. Penicillaria
 138. Pentatherum
 139. Peridictyon
 140. Phalaroides
 141. Phalona
 142. Phuphanochloa
 143. Plotia
 144. Poidium
 145. Pollinia
 146. Psamma
 147. Pseudobromus
 148. Pseudochaetochloa
 149. Ptilagrostis
 150. Qiongzhuea
 151. Reboulea
 152. Renvoizea
 153. Roegneria
 154. Roemeria
 155. × Rouxia
 156. Roylea
 157. Rupichloa
 158. Saccharifera
 159. Santia
 160. Sasaella
 161. Saugetia
 162. Schaffnera
 163. × Schedolium
 164. Schnizleinia
 165. Scleropoa
 166. Sieglingia
 167. Sitanion
 168. Soejatmia
 169. Stapfia
 170. Stapletonia
 171. Stenostachys
 172. Stipidium
 173. Syntherisma
 174. × Terrelymus
 175. Tetrarrhena
 176. Tricuspis
 177. Trisetokoeleria
 178. Triticale
 179. Triticosecale
 180. × Tritihaynaldia
 181. × Tritordeum
 182. Trixostis
 183. Trochera
 184. Urachne
 185. Uralepsis
 186. Vetiveria
 187. Vilfa
 188. Walwhalleya
 189. Whalleya
 190. Wilhelmsia
 191. Willbleibia
 192. Wirtgenia
 193. Yadakeya
 194. Zotovia

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ Campbell N. A.; et al. (2008). Biology. 8th Ed. Person International Edition, San Francisco. ISBN 978-0-321-53616-7. Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)
 2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2004). Biologija 1. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
 3. ^ "Angiosperm Phylogeny Website". Pristupljeno mart 2016. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |access-date= (pomoć)
 4. ^ Piperno, Dolores R.; Sues, Hans-Dieter (18. 11. 2005). "Dinosaurs Dined on Grass". Science. 310 (5751): 1126–1128. doi:10.1126/science.1121020. PMID 16293745.
 5. ^ Grass Phylogeny Working Group II (2012). "New grass phylogeny resolves deep evolutionary relationships and discovers C4 origins". New Phytologist. 193 (2): 304–312. doi:10.1111/j.1469-8137.2011.03972.x. PMID 22115274. publikacija otvorenog pristupa - besplatna za čitanje
 6. ^ Piperno, Dolores R.; Sues, Hans-Dieter (2005). "Dinosaurs Dined on Grass". Science. 310 (5751): 1126–8. doi:10.1126/science.1121020. PMID 16293745.
 7. ^ Prasad, V.; Stroemberg, C.A.E.; Alimohammadian, H.; Sahni, A. (2005). "Dinosaur Coprolites and the Early Evolution of Grasses and Grazers". Science. 310 (5751): 1177–1180. doi:10.1126/science.1118806. PMID 16293759.
 8. ^ Prasad V, Strömberg CA, Leaché AD, Samant B, Patnaik R, Tang L, Mohabey DM, Ge S, Sahni A. (2011). Late Cretaceous origin of the rice tribe provides evidence for early diversification in Poaceae. Nat Commun. 2:480. doi:10.1038/ncomms1482 PMID 21934664
 9. ^ Wu ZQ, Ge S (2011) The phylogeny of the BEP clade in grasses revisited: Evidence from the whole-genome sequences of chloroplasts. Mol Phylogenet Evol
 10. ^ Sarandón, Ramiro (1988). "Biología poblacional del gramon (Cynodon spp., gramineae)": 189. Pristupljeno 22. 4. 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 11. ^ "Angiosperm phylogeny website". Pristupljeno 7. 10. 2007.
 12. ^ "Chapter 1: How grasses grow". Farmwest.com. Arhivirano s originala, 10. 9. 2013. Pristupljeno 21. 5. 2016.
 13. ^ David Attenborough (1984). The Living Planet. British Broadcasting Corporation. str. 137.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]