Idi na sadržaj

Tumorski marker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Tumorski marker je biomarker koji se nalazi u krvi, mokraći ili tjelesnim tkivima i može povisiti prisustvo jedne ili više tipova raka. Postoji mnogo različitih tumorskih markera, od kojih svaki ukazuje na određeni proces bolesti; koriste se u onkologiji da pomognu u otkrivanju prisutnosti raka. Povišen nivo tumorskog markera može ukazivati ​​na rak; međutim, mogu postojati i drugi uzroci povišenja (lažno pozitivne vrijednosti).

Tumorski markeri mogu biti proizvedeni direktno od tumora ili od strane netumorskih ćelija kao odgovor na prisustvo tumora.

Iako mamografija, ultrasonografija, kompjuterska tomografija, magnetna rezonanca i testovi tumorskih markera pomažu u stepenovanju kancera i liječenju raka, oni obično nisu definitivni dijagnostički test. Dijagnoza se uglavnom potvrđuje biopsijama.[1]

Klasifikacija[uredi | uredi izvor]

Na osnovu svoje hemijske prirode, tumorski markeri mogu biti proteini, konjugirani proteini, peptidi i ugljikohidrati. Proteini ili konjugirani proteini mogu biti enzimi, hormoni ili fragmenti proteina. Sekvenciranje gena u dijagnostičke svrhe je uglavnom klasifikovano pod biomarker naslovom i ovdje se ne raspravlja.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Tumorski markeri se mogu koristiti u sljedeće svrhe:

 • Skrining za uobičajene karcinome na populacijskoj osnovi. Prvobitno je predložen široki skrining za sve ili većinu tipova raka, ali se od tada pokazalo da nije realan cilj. Skrining za specifične tipove raka ili lokacije zahtijeva nivo specifičnosti i osjetljivosti koji je do sada bio postignut samo u primjerima: povišeni prostatski specifični antigen sugerira da se u nekim zemljama koristi za skrining raka prostate.
 • Monitoring preživjelih od raka nakon liječenja, otkrivanje rekurentne bolesti. Primjer: povišeni AFP kod djeteta koje je prethodno liječeno od teratoma ukazuje na relapsni tumor endodernog sinusa.
 • Dijagnostika specifičnih tipova tumora, posebno u određenim tumorima mozga i drugim slučajevima kada biopsija nije izvodljiva.
 • Potvrda dijagnoze za provjeru karakteristika kao što su veličina i agresivnost tumora i na taj način pomoći u procjeni odgovarajućeg rasporeda liječenja.
 • Stadiranje: neki tumorski markeri su uključeni u procedure određivanja za neke lokalizacije tumora.
 • Prognoza za planiranje tretmana kada se koristi pre tretmana i za pomoć pacijentu da planira svoju budućnost kada se koristi nakon operacije izliječenja.
 • Za provjeru efekta liječenja, za promjenu tretmana ako je neučinkovit.
 • Kao prateća dijagnostika, da bi se potvrdilo da li je tretman prikladan za tip ili podtip tumora, posebno u personaliziranoj medicini.

Kao što je navedeno u The BMJ 2009, tumorski markeri se općenito ne bi trebali koristiti u svrhu dijagnoze karcinoma, za razliku od praćenja određenih karcinoma, ili u određenim slučajevima, u svrhe skrininga.[2] Upotreba ovih testova bez razumijevanja njihove korisnosti rezultirala je neprikladnom upotrebom krvnih testova tumorskih markera, što je rezultiralo neodgovarajućim pretjeranim istraživanjem karcinoma.[3]

Tehnike[uredi | uredi izvor]

Tumorski markeri se mogu odrediti u serumu ili rijetko u urinu ili drugim tjelesnim tekućinama, često imunotestom, ali se ponekad koriste i druge tehnike kao što je određivanje aktivnosti enzima. Mikroskopska vizualizacija tkiva pomoću imunohistohemijskih analiza ne daje kvantitativne rezultate i ovdje se ne razmatra.

Za mnoge testove, dostupne su različite tehnike ispitivanja. Za praćenje je važno da se koristi isti test, jer rezultati različitih testova uglavnom nisu uporedivi. Naprimjer, za AFP su dostupni mnogi različiti komercijalni setovi za testiranje, zasnovani na različitim tehnologijama, a za timin-kinazu postoje testovi za aktivnost enzima ili količinu supstance.

Ako su potrebna ponovljena mjerenja tumorskih markera, neke laboratorije za kliničko ispitivanje obezbjeđuju poseban mehanizam za izvještavanje, "serijski monitor" koji povezuje rezultate testa i druge podatke koji se odnose na osobu koja se testira. Ovo zahtijeva jedinstveni identifikator za osobu. U Sjedinjenim Državama za to se obično koriste broj socijalnog osiguranja i lični dosije u Bahreinu.

Međulaboratorijsko testiranje osposobljenosti za testove tumorskih markera, i općenito za klinička ispitivanja, rutinsko je u Europi i područje u nastajanju [4]

in the United States. New York state is prominent in advocating such research.[5]

Lista najčešće korišćenih markera[uredi | uredi izvor]

Tumorski marker Povezani tipovi tumora
Alfa-fetoprotein (AFP) Tumor zametnih ćelija, Hepatoćelijski karcinom[6]
CA15-3 Rak dojke[7]
CA27.29 Rak dojke[8]
CA19-9 Uglavnom rak gušterače, ali i kolorektumsk karcinom i drugi tipovi karcinoma gastrointestinalnog trakta.[9]
CA-125 Uglavnom rak jajnika,[10] ali također može biti povišen kod naprimjer raka endometrija, raka jajovoda, raka pluća, raka dojke i za karcinom gastrointestinalnog trakta.[11] Može se povećati i kod endometrioze.[12]
Kalcitonin Medulski karcinom štitnjače
Kalretinin Mesoteliom, stromni tumor spolne moždine i gonade, adrenokorteksni karcinom, sinovijalni sarkom[6]
Karcinoembrionski antigen gastrointestinalni karcinom, rak grlića maternice, rak pluća, rak jajnika, rak dojke, rak urinarnog trakta[6]
CD34 hemangiopericitom/solitarni fibrozni tumor, pleomorfni lipom, gastrointestinalni stromalni tumor, dermatofibrosarkom protuberans[6]
CD99MIC 2 Ewingov sarkom, primitivni neuroektodermalni tumor, hemangiopericitom/solitarni fibrozni tumor, sinovijalni sarkom, limfom, leukemija, stromalni tumor polne moždine-gonade[6]
CD117 gastrointestinalni stromalni tumor, mastocitoza, seminom[6]
Chromogranin neuroendokrini tumor[6]
Hromosom 3, 7, 17 i 9p21 Rak mokraćne bešike[13]
Citokeratin (različiti tipovi: TPA, TPS, Cyfra21-1) Mnogi tipovi karcinoma, neki tipovi sarkoma[6]
Dezmin Sarkom glatkih mišića, sarkom skeletnih mišića, stromni sarkom endometrija[6]
Epitelni membranski antigen (EMA) Mnogi tipovi karcinoma, meningioma, neki sarkomi[6]
Faktor VIII, CD31 FL1 vaskularni sarkom[6]
Glijni fibrilarni kiseli protein (GFAP) Gliom (astrocitom, ependimom)[6]
Protein tečnosti bruto cistaste bolesti (GCDFP-15) Rak dojke, rak jajnika, rak pljuvačne žlijezde[6]
hPG80 Rak dojke, rak jajnika, rak prostate, rak bubrega, kolorektumski karcinom, rak jetre
HMB-45 Melanom, PEComa (naprimjer angiomiolipom), karcinom jasnih ćelija, adrenokorteksni karcinom[6]
Ljudski horionski gonadotropin (hCG) Gestacijska trofoblastna bolest, tumor zametnih ćelija, horiokarcinom[6]
Imunoglobulin Limfom, leukemija[6]
Inhibin Stromni tumor spolne moždine, adrenokorteksni karcinom, hemangioblastom[6]
Keratin (razne vrste) Karcinom, neki tipovi sarkoma[6]
Marker limfocita (različiti tipovi) Limfom, leukemija[6]
MART-1 (Melan-A) Melanom, tumori koji proizvode steroide (adrenokorteksni karcinom, tumor gonade)[6]
Moj D1 Rabdomiosarkom, tumor malih plavih okruglih ćelija[6]
Mišićno-specifični aktin (MSA) Miosarkom (leiomiosarkom, rabdomiosarkom)[6]
Neurofilament Neuroendokrini tumor, karcinom malih ćelija pluća[6]
Neuron-specifična enolaza (NSE) Neuroendokrini tumor, karcinom malih ćelija pluća, rak dojke[6]
placentalna alkalna fosfataza (PLAP) Seminom, disgerminom, embrionski karcinom[6]
Prostata-specifični antigen (PSA) Prostata[6]
PTPRC (CD45) limfom, leukemija, histiocitni sarkom[6]
S100 protein melanom, sarkom (neurosarkom, lipom, hondrosarkom), astrocitom, gastrointestinalni stromni tumor, rak pljuvačne žlijezde , neki tipovi adenokarcinoma, histiocitni tumor (dendritska ćelija, makrofag)[6]
Aktin glatkih mišića (SMA) Gastrointestinalni stromalni tumor, leiomiosarkom, PEComa[6]
Sinaptofizin Neuroendokrini tumor[6]
Timidin-kinaza limfom, leukemija, rak pluća, rak prostate
Tireoglobulin (Tg) Postoperativni marker karcinoma štitnjače (ali ne i kod medularnog karcinoma štitnjače)[6]
Transkripcijski faktor-1 štitnjače (TTF-1) sve vrste karcinom štitnjače, rak pluća[6]
Tumor M2-PK kolorektumski karcinom,[14] rak dojke,[15][16] karcinom bubrežnih ćelija[17][18] rak pluća,[19][20] rak gušterače,[21] rak jednjaka,[22] rak želuca,[22]cervical cancer,[23] rak jajnika,[24]
Vimentin Sarkom, karcinom bubrežnih ćelija, karcinom endometrija, karcinom pluća, limfom, leukemija, melanom[6]

Preciznost i tačnost[uredi | uredi izvor]

Potrebna preciznost i tačnost za različite analite varira: neki daju male ili umjerene promjene u koncentraciji ili aktivnosti, zbog čega je potrebna visoka tačnost i preciznost da bi bili korisni, dok drugi koji pokazuju velike razlike između normalnih i patoloških vrijednosti mogu biti od koristi čak i ako su preciznost i tačnost inferiorne. Stoga, potrebna preciznost i tačnost za dati test mogu biti različite za različite primjene, kao što su različite dijagnoze ili različite upotrebe. Ovo takođe utiče na korisni radni opseg za dati test za različite dijagnoze ili upotrebe. Svaka laboratorija treba da potvrdi preciznost i tačnost testova sa instrumentima i osobljem koje se koristi.

Efekt kuke visoke doze je artefakt kompleta za imunotestiranje, koji uzrokuje da prijavljena količina bude pogrešno niska kada je količina visoka. Neotkriveni efekt kuke može uzrokovati odloženo prepoznavanje tumora.[25] Efekat kuke može se otkriti analizom serijskih razblaženja. Efekt kuke izostaje ako su prijavljene količine tumorskog markera u serijskom razrjeđenju proporcionalne razrjeđenju.

Višestruki test tumorskih markera[uredi | uredi izvor]

Kao i kod drugih dijagnostičkih testova, tumorsk markeri imaju nekoliko karakteristika testa osjetljivosti i specifičnosti koje utiču na njihovu upotrebljivost:

 • Nesavršena osjetljivost, što bi rezultiralo lažno negativnim testovima, tj. rezultat testa je ohrabrujući, ali rak je prisutan ili se ponovo pojavio ili je uznapredovao.
 • Nesavršena specifičnost, što rezultira lažno pozitivnim testovima, tj. rak nije prisutan, ali rezultat testa ukazuje na suprotno, što rezultira nepotrebnim daljim testiranjem ili anksioznošću.

Kao i kod drugih testova, prediktivna vrijednost (šansa da pozitivan ili negativan rezultat predstavlja istinu) jako ovisi o vjerovatnoći prije testiranja. Prediktivna vrijednost se može povećati ako se dva ili više testova izvode paralelno. Uslov je da sami testovi imaju slične prediktivne vrijednosti.

Test kombinacije koje će dati preciznije rezultate su na primjer:[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b "Tumor markers Cancer screening". Arhivirano s originala, 28. 2. 2019. Pristupljeno 28. 12. 2013.
 2. ^ Kilpatrick, E. S; Lind, M. J (2009). "Appropriate requesting of serum tumour markers". BMJ. 339: b3111. doi:10.1136/bmj.b3111. PMID 19773324. S2CID 42540562.
 3. ^ Krishnan, S T M; Philipose, Z; Rayman, G (2002). "Lesson of the week: Hypothyroidism mimicking intra-abdominal malignancy". BMJ. 325 (7370): 946–7. doi:10.1136/bmj.325.7370.946. PMC 1124444. PMID 12399347.
 4. ^ Koepke, John A. (1992). "Molecular marker test standardization". Cancer. 69 (6 Suppl): 1578–81. doi:10.1002/1097-0142(19920315)69:6+<1578::AID-CNCR2820691312>3.0.CO;2-K. PMID 1540898. S2CID 9157824.
 5. ^ Promoting Safe and Effective Genetic Testing in the United States genome.gov
 6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Page 746 in: Title Manual of clinical oncology Spiral manual Manual of Clinical Oncology Lippincott Manual Series Authors Dennis Albert Casciato, Mary C. Territo Editors Dennis Albert Casciato, Mary C. Territo Contributor Mary C. Territo Edition 6, illustrated Publisher Lippincott Williams & Wilkins, 2008 ISBN 0-7817-6884-5, ISBN 978-0-7817-6884-9
 7. ^ Keshaviah, A; Dellapasqua, S; Rotmensz, N; Lindtner, J; Crivellari, D; Collins, J; Colleoni, M; Thurlimann, B; et al. (2006). "CA15-3 and alkaline phosphatase as predictors for breast cancer recurrence: A combined analysis of seven International Breast Cancer Study Group trials". Annals of Oncology. 18 (4): 701–8. doi:10.1093/annonc/mdl492. PMID 17237474.
 8. ^ "Definition of CA 27-29. From MedicineNet. Last Editorial Review: 6/14/2012". Arhivirano s originala, 25. 2. 2014. Pristupljeno 21. 1. 2023.
 9. ^ gpnotebook.co.uk > ca-19-9 Retrieved November 2011
 10. ^ Osman N, O'Leary N, Mulcahy E, Barrett N, Wallis F, Hickey K, Gupta R (septembar 2008). "Correlation of serum CA125 with stage, grade and survival of patients with epithelial ovarian cancer at a single centre". Ir Med J. 101 (8): 245–7. PMID 18990955.
 11. ^ Bast RC, Xu FJ, Yu YH, Barnhill S, Zhang Z, Mills GB (1998). "CA 125: the past and the future". Int. J. Biol. Markers. 13 (4): 179–87. doi:10.1177/172460089801300402. PMID 10228898. S2CID 46589946.
 12. ^ Bagan P, Berna P, Assouad J, Hupertan V, Le Pimpec Barthes F, Riquet M (januar 2008). "Value of cancer antigen 125 for diagnosis of pleural endometriosis in females with recurrent pneumothorax". Eur. Respir. J. 31 (1): 140–2. doi:10.1183/09031936.00094206. PMID 17804443.
 13. ^ "Tumor Markers". Pristupljeno 6. 6. 2013.
 14. ^ Haug, U; Rothenbacher, D; Wente, M N; Seiler, C M; Stegmaier, C; Brenner, H (2007). "Tumour M2-PK as a stool marker for colorectal cancer: Comparative analysis in a large sample of unselected older adults vs colorectal cancer patients". British Journal of Cancer. 96 (9): 1329–34. doi:10.1038/sj.bjc.6603712. PMC 2360192. PMID 17406361.
 15. ^ Lüftner, D; Mesterharm, J; Akrivakis, C; Geppert, R; Petrides, PE; Wernecke, KD; Possinger, K (2000). "Tumor type M2 pyruvate kinase expression in advanced breast cancer". Anticancer Research. 20 (6D): 5077–82. PMID 11326672.
 16. ^ Benesch, C; Schneider, C; Voelker, HU; Kapp, M; Caffier, H; Krockenberger, M; Dietl, J; Kammerer, U; Schmidt, M (2010). "The clinicopathological and prognostic relevance of pyruvate kinase M2 and pAkt expression in breast cancer". Anticancer Research. 30 (5): 1689–94. PMID 20592362.
 17. ^ Oremek, GM; Sapoutzis, N; Kramer, W; Bickeböller, R; Jonas, D (2000). "Value of tumor M2 (Tu M2-PK) in patients with renal carcinoma". Anticancer Research. 20 (6D): 5095–8. PMID 11326675.
 18. ^ Wechsel, HW; Petri, E; Bichler, KH; Feil, G (1999). "Marker for renal cell carcinoma (RCC): The dimeric form of pyruvate kinase type M2 (Tu M2-PK)". Anticancer Research. 19 (4A): 2583–90. PMID 10470199.
 19. ^ Schneider, J; Peltri, G; Bitterlich, N; Philipp, M; Velcovsky, HG; Morr, H; Katz, N; Eigenbrodt, E (2003). "Fuzzy logic-based tumor marker profiles improved sensitivity of the detection of progression in small-cell lung cancer patients". Clinical and Experimental Medicine. 2 (4): 185–91. doi:10.1007/s102380300005. PMID 12624710. S2CID 11010291.
 20. ^ Oremek, G; Kukshaĭte, R; Sapoutzis, N; Ziolkovski, P (2007). "The significance of TU M2-PK tumor marker for lung cancer diagnostics". Klinicheskaia Meditsina. 85 (7): 56–8. PMID 17882813.
 21. ^ Hardt, PD; Ngoumou, BK; Rupp, J; Schnell-Kretschmer, H; Kloer, HU (2000). "Tumor M2-pyruvate kinase: A promising tumor marker in the diagnosis of gastro-intestinal cancer". Anticancer Research. 20 (6D): 4965–8. PMID 11326648.
 22. ^ a b Kumar, Yogesh; Tapuria, Niteen; Kirmani, Naveed; Davidson, Brian R. (2007). "Tumour M2-pyruvate kinase: A gastrointestinal cancer marker". European Journal of Gastroenterology & Hepatology. 19 (3): 265–276. doi:10.1097/MEG.0b013e3280102f78. PMID 17301655. S2CID 2131366.
 23. ^ Kaura, B; Bagga, R; Patel, FD (2004). "Evaluation of the Pyruvate Kinase isoenzyme tumor (Tu M2-PK) as a tumor marker for cervical carcinoma". The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research. 30 (3): 193–6. doi:10.1111/j.1447-0756.2004.00187.x. PMID 15210041. S2CID 31214841.
 24. ^ Ahmed, AS; Dew, T; Lawton, FG; Papadopoulos, AJ; Devaja, O; Raju, KS; Sherwood, RA (2007). "M2-PK as a novel marker in ovarian cancer. A prospective cohort study". European Journal of Gynaecological Oncology. 28 (2): 83–8. PMID 17479666.
 25. ^ Leboeuf R, Langlois MF, Martin M, Ahnadi CE, Fink GD (februar 2006). ""Hook effect" in calcitonin immunoradiometric assay in patients with metastatic medullary thyroid carcinoma: case report and review of the literature". J. Clin. Endocrinol. Metab. 91 (2): 361–4. doi:10.1210/jc.2005-1429. PMID 16278263.
 26. ^ Pastor A, Menéndez R, Cremades MJ, Pastor V, Llopis R, Aznar J (mart 1997). "Diagnostic value of SCC, CEA and CYFRA 21.1 in lung cancer: a Bayesian analysis". Eur. Respir. J. 10 (3): 603–9. doi:10.1183/09031936.97.10030603. PMID 9072992. S2CID 7484726.

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

 • Lüftner, D; Mesterharm, J; Akrivakis, C; Geppert, R; Petrides, PE; Wernecke, KD; Possinger, K (2000). "Tumor type M2 pyruvate kinase expression in advanced breast cancer". Anticancer Research. 20 (6D): 5077–82. PMID 11326672.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Krvni testovi