Razlika između izmjena na stranici "Hatidža bint Huvejlid"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 30 bajtova ,  prije 1 godinu
nema sažetka izmjene
 
{{Nedostaju izvori}}
{{Žene Muhameda a.s.}}
'''Hatidža bint Huvejlid''' ˙([[arapski]] خديجة بنت خويلد) rođena 555. godine je bila prva supruga [[Poslanici u islamu|poslanika]] [[Muhamed]]a [[s.a.v.s.]] Bila je kćerka Huvejlida ibn Asada i pripadala je plemenu Benu Hašim.
 
== Biografija ==
Dva puta je se udavala, međutim oba puta je postala udovica izgubivši muževe u ratovima koji su često se dešavali na tom području.
Njen prvi muž je bio Ebu Halah Hind ibn Zarah, i sa njim je imala sina koji se zvao Hind, bio je jedan od velikih [[Ashab]]a i učestvovao je u [[Bitka na Bedru|Bici na Bedru]] i u [[Bitka na Uhudu|bici na Uhudu]].
Hatidža lično nije putovala sa trgovačkim karavanama za Siriju i za to je unajmila, po preporuci [[Ebu Talib]]a, [[Muhamed]]a koji je tada imao nadimke "El Sadik" (istinoljubivi), i "El Emin" (povjerljivi). Muhamed s.a.v.s. koji je bio 15 godina mlađi od Hatidže, nije imao iskustva u trgovanju, pa je Hatidža poslala jednog od svojih sluga, Mejsere da mu asistira na tom putovanju. Muhamed je imao samo 25 godina kada je prvi puta krenuo na taj poslovni put.
Hatidžin profit je bio duplo veći od tog putovanja nego od bilo kojeg prijašnjeg, a Mejsere je bio fasciniran Muhamedovim karakterom i sposobnošću, pa je Hatidža odlučila da i drugi puta unajmi Muhameda. Ovaj puta je Muhamed išao sa karavanom u Jemen.
 
Imala je 64 godine kada je umrla (po nekim islamskim učenjacima 68). I njen [[Mezar]] se nalazi u "Dženetul muela" (mezarje u Meki).
 
U [[Tefsir Ibn-Kesira|Tefsiru ibn Kesira]] se navodi da je Aiša (Poslanikova druga žena) jedne prilike upitala Poslanika, da li je Hatidža jedina žena koju on voli. Poslanik s.a.v.s. joj je odgovorio:
:''Povjerovala mi je kada mi niko nije vjerovao, prihvatila je islam kada su ga svi odbacili, dala mi je utjehu kada mi niko nije ruku pružio."
 
3.858

izmjena

Navigacija