Preslica

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-merge.svg
Ovaj okvir treba zamijeniti infokutijom
"Taksokvir".
(Primjeri upotrebe šablona)

Preslica, (lat. Equisetum arvense), konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, rastavic, šutkavac, jako je rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Raste u močvamom tlu , na pjeskovitim livadama i poljima, te uzduž željezničkih nasipa.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Ima trajnu podzemna stabljika cme je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otpoma. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu radi čega se naziva i konjskim repom.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Za lijek se skuplja cijela biljka. Mnogostruka ljekovitost preslice bila je poznata još u starom vijeku. Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze pluća. Preslica je veoma dobra u liječenju svih oblika malokrvnosti, jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nenadoknadivo je sredstvo u liječenju čira na želucu, fistula na debelom crijevu i drugih oblika čireva, zatim u liječenju bolesti mokraćnih organa.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: