Metvica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Menta)
Metvica
Metvica (Mentha longifolia)
Metvica (Mentha longifolia)
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
PotklasaAsteridae
RedLamiales
PorodicaLamiaceae
RodMentha
VrstaM. longifolia
Dvojno ime
Mentha longifolia
Huds.

Metvica, menta ili nana, u narodu poznata kao jedna od ljekovitih biljaka, pogodna je za pripremu čajeva kao i začin uz razna jela, posebno jela od mesa i od divljači. Ima ugodan miris mentola, pa otuda i nosi naziv menta. Postoji više vrsta. Pripada familiji Lamiaceae kao i mnoge druge slične biljke kao što su: origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda, bosiljak i druge.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Metvica je stara ljekovita biljka koja datira još iz 17 vijeka. Nastanjenost metvice počinje u Dalekom istoku da bi prelazeći dospjela u Evropu i krajem 17 vijeka nastanila se u Englesku.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Metvica je višegodišnja zeljasta biljka, visine od 30 do 80 cm, sa uspravnom razgranatom stabljikom. Biljka je prijatnog i vrlo aromatičnog mirisa. Vrijeme cvjetanja joj je od juna do augusta .

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Sadrži eterično ulje koga prosječno ima u biljci 1 % .Sastav eteričnog ulja je 50-90 % mentola i do 10 % mentona. Sadrži gorke supstance, tanin i fermente.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Eterično ulje metvice se unosi u organizam u vidu tableta i pastila, a postoje i kapi od metvice, kao i mentina voda koja je znatno slabija od kapi. Ulje ostavlja znatan utjecaj i pokazuje veliki napredak u liječenju živaca osjetljivih na hladnoću. Spoljašnja upotreba: masiranjem pomaže kod truhljenja kože, otklanja glavobolju. Unutrašnja upotreba: svojim sastojcima djeluje na pojačanje izlučivanja žuči, smiruje grčeve (želučane i crijevne), postepeno otklanja nagon za povraćanjem i doprinosi smirivanju svih nervoznih smetnji kao što je lupanje srca.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Metvica koji govori o kulinarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.