Nogometne utakmice Bosna i Hercegovina – Bugarska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Prvu zvaničnu utakmicu nogometne reprezentacije Bugarska i Bosne i Hercegovine odigrale su 20. augusta 2008. godine u Zenici. Bugarska je povela golom kapitena Berbatova u 26. minuti utakmice što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena. Svoj drugi gol na utakmici Berbatov je postigao u 57. minuti. Dvije minute kasnije Senijad Ibričić postigao je gol za Bosnu i Hercegovinu te postavio konačan rezultat utakmice. Debitantske nastupe u ovoj utakmici za Bosnu i Hercegovinu zabilježili su Ivan Božić, Mario Jurić i Miralem Pjanić. Na klupi Bosne i Hercegovine selektoru Miroslavu Blaževiću je također ova utakmica bila debitantska. Sljedeću utakmicu Bosna i Hercegovina i Bugarska odigrale su 23. marta 2018. u Razgradu. Utakmica je bila prijateljska a jedini gol na utakmici postigao je Kenan Kodro u 20. minuti utakmice. Debitantske nastupe u ovoj utakmici za Bosnu i Hercegovinu zabilježili su Deni Milošević i Smail Prevljak.

Statistika[uredi | uredi izvor]

Utakmice Bosna i HercegovinaBugarska
Bosna i Hercegovina Bugarska
Ukupno utakmica 2 Ukupno utakmica
Pobjede 1 Porazi
Neriješeno 0 Neriješeno
Porazi 1 Pobjede
Dati golovi 2 Primljeni golovi
Primljeni golovi 2 Dati golovi

Utakmice[uredi | uredi izvor]

Br. Datum Lokacija Domaćin Rezultat Gost Takmičenje Ref.
1. 20. august 2008. Zenica Bosna i Hercegovina   1–2  Bugarska Prijateljska utakmica [1]
2. 23. mart 2018. Razgrad Bugarska   0–1  Bosna i Hercegovina Prijateljska utakmica [2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Izvještaj utakmice Bosna i Hercegovina – Bugarska 1–2 (Prijateljska utakmica 2008)". nfsbih.ba. Pristupljeno 9. 2. 2018.
  2. ^ "Izvještaj utakmice Bugarska – Bosna i Hercegovina 0–1 (Prijateljska utakmica 2018)". nfsbih.ba. Pristupljeno 7. 9. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]