Den Haag

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Den Haag
Ridderzaal Den Haag juni 2003.JPG
Viteška dvorana u Haagu
Grb Položaj
Grb općine Den Haag Položaj naselja Den Haag
Osnovne informacije
Država: Flag of the Netherlands.svg Holandija
Provincija: Južna Holandija
Stanovništvo: 474.244 popis (2007)
Površina: 98,20 km2
Gustoća: 4.829 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: grad
Gradonačelnik: Jozias van Aartsen
Web stranica:

Den Haag je grad u Holandiji. Službeno se zove 's-Gravenhage. Upravno je središte Holandije, a nalazi se u pokrajini Južnoj Holandiji čije je također upravno središte.

U 2004. godini u gradu je živjelo 469.568 stanovnika, a u njegovoj urbanoj aglomeraciji oko 700.000 stanovnika, na površini od otprilike 100 km2. Po veličini je treći grad u Holandiji iza Amsterdama i Rotterdama.

U Haagu se nalaze Eerste Kamer i Tweede Kamer, gornji i donji dom holandijskog parlamenta. Beatricija, kraljica Holandije, također živi i radi u Haagu. Sva inozemne ambasade i vladina ministarstva su smještena u gradu, kao i Visoki upravni sud i brojne lobističke organizacije. Uprkos tome, službeni je glavni grad Holandije prema ustavu Amsterdam.

Haag je jedan od glavnih gradova Ujedinjenih naroda i sjedište nekoliko ustanova UN-a. To su:

Ovdje se nalazi i Haaška akademija za međunarodno pravo.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: