Helsinki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Helsinki
Luteranska katedrala
Luteranska katedrala
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaFinska Finska
OblastJužna Finska
Površina
 • Ukupno715,55 km2
Stanovništvo (2008)
 • Ukupno574.579
Veb-sajtwww.hel.fi

Helsinki (puni finski naziv: Helsingin kaupunki, švedski: Helsingfors) je glavni i najveći grad Finske. Nalazi se u regiji Uusimaa u južnoj Finskoj, na obali Finskog zaliva. Ima populaciju od 1,4 miliona stanovnika, što ga čini najmnogoljudnijim gradom u Finskoj. Helsinki se nalazi 80 kilometara sjeverno od Talina, 400 kilometara sjeveroistočno od Stockholma i 388 kilometara zapadno od Sankt Peterburga. Helsinki ima bliske historijske veze sa ova tri grada.

Gradsko područje Helsinkija uključuje urbano područje Helsinkija, Espoo, Vantaa, Kauniainen i okolna prigradska mjesta. Helsinki je najsjeverniji glavni grad države članice EU. Helsinško gradsko područje je četvrto po veličini na sjeveru Evrope nakon Kopenhagena, Stokholma i Osla. Grad Helsinki je treći grad po veličini na sjeveru Evrope nakon Stokholma i Osla. Helsinki je glavni politički, obrazovni, finansijski, kulturni i istraživački centar Finske. Oko 70 % stranih kompanija koje posluju u Finskoj imaju sjedište u Helsinkiju.

Helsinki je 2009. godine izabran da bude glavni grad svjetskog dizajna za 2012. godinu od strane Međunarodnog vijeća društva industrijskog dizajna. Ovaj grad je bio mjesto XV Olimpijskih igara 1952. godine i 52. Eurosonga 2007. godine. Časopis Monocle je 2011. godine proglasio Helsinki kao najbolji grad za život u svijetu u svom "Indeksu gradova 2011". Informativni ekonomski časopis ga je uvrstio među top deset svjetskih gradova.

Historija[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Historija Helsinkija

Rana historija[uredi | uredi izvor]

Helsinki je 1550. godine osnovao kralj Švedske Gustav I kao trgovački grad Helsingfors i bio je konkurent hanzeatskom gradu Revalu (današnji Talin). Helsinki je bio malo naselje kojeg je mučilo siromaštvo, ratovi i kuga. Epidemija kuge je pogodila grad 1710. godine. Izgradnjom pomorske tvrđave Sveabord (finski: Viapori, danas poznat kao Suomenlinna) u 18. stoljeću poboljšan je status Helsinkija. Porazom Švedske od Rusije u Finskom ratu 1809. godine, Veliko Vojvodstvo Finska se pripaja Rusiji a grad Helsinki se počinje brže razvijati. Za vrijeme rata, rusi su držali pod opsadom tvrđavu Sveabord, a jedna četvrtina grada je bila uništena u požaru 1808. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Helsinki koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.