Teheran

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Teheran
Tehran01-006.jpg
Panorama Teherana
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Teheran
Osnovne informacije
Država: Flag of Iran.svg Iran
Provincija: Teheran
Stanovništvo: 7.705.036 popis (2006)
Stanovništvo (Metro): 13.413.348 popis (2006)
Površina: 686 km2
Gustoća: 11.232 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 1.200 n.m.
Administracija
Načelnik: Mohammad Bagher Ghalibaf
Web stranica:

Teheran (perzijski: تهران Tehrān) je glavni i najveći grad Irana i istoimene provincije Teheran. Ime mu potiče od riječi "teh ran", što na bosanskom znači toplo mjesto. Prema službenim podacima iz 2004. godine, u gradu živi 7.092.180 ljudi, a na cijelom području regije oko 11.931.650 stanovnika. Teheran se nalazi južno od planinskog masiva Elburs i Kaspijskog mora. Poznat je po velikom broju prvoklasnih spomenika perzijsko-orijentalne kulture, među kojima se posebno ističu palača Golestan, kao i brojne džamije i muzeji. Grad je sa desetak univerziteta i visokih škola jedan od najvećih univerzitetskih centara u ovom dijelu svijeta, a važan je i kao kulturno središte.

Teheran je najznačajniji trgovački i industrijski centar Irana, u kom se tokom godine održavaju i brojni sajmovi i kongresi. Grad ima veliki internacionalni aerodrom Teheran/Mehrabad, koji leži nedaleko od grada. Od 1999. Teheran posjeduje i savremenu podzemnu željeznicu sa tri metro-linije, koja nastoji ublažiti posljedice nesređenog gradskog saobraćaja.


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Teheran koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: