Idi na sadržaj

Sepal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dijagram dijelov zrelog cvijeta. U ovom primjeru, periant je razdvojen na čašicu ili sepale (calyx) (sepals) i krunicu ili petale (corolla)

Sepal je jedan od vanjskih dijelova cvijeta (zajedno periant). Izraz se koristi kada se ovi dijelovi ne mogu lako klasificirati kao čašica (sepal) ili latica (petal). To može biti zbog toga što su dijelovi perijanta nediferencirani (tj. vrlo sličnog izgleda), kao u rodu Magnolia ili zato što je moguće razlikovati vanjsku spirala školjke iz unutarnjeg vrtloga latica, latice i latice imaju sličan izgled (kao u Lilium ). Izraz je prvi predložio Augustin Pyramus de Candolle 1827. godine, a konstruirao ga je prema anagramu izraza "latica" (petal) i čašica ("sepal").[1][2] De Candolle upotrijebio je termin perigonium ili perigon za tepale skupno; danas se ovaj termin upotrebljava kao sinonim za "periant".[3])

Porijeklo

[uredi | uredi izvor]
Cvijet u rodu Lilium ima šest tepala: vanjska tri su sepali (krunica)m a unutrašnja tri su petali (krunica).

Smatra se da su nediferencirani tepali stanje predaka kod cvjetnica. Naprimjer, rod Amborella za kojega se smatra da se najranije odvojio u evoluciji cvjetnica,[4] ima cvijetove s nediferenciranim tepalima. Različite latice (petale) i sepale stoga bi nastale diferencijacijom, vjerojatno kao odgovor na oprašivanje pomoću životinja. U tipskim modernim cvjetovima, vanjski ili ograđujući vrtlog organa tvori se grmiće, specijalizirane za zaštitu cvjetne pupoljke dok se razvija, dok unutarnji vrtlog formira latice, koje privlače oprašivače.

Tepali su formirani slično sepalima i petale su uobičajene u monokotiledona, osobito "lilioidnih monokotiledona". Naprimjer, u tulipana prvi i drugi vrtlog sadrže strukture koje izgledaju kao latice. Oni su spojeni u podnožju i tvore jednu veliku, vitku, šesterokraku strukturu (perijant). U ljiljana organi u prvom vrtlogu su odvojeni od drugog, ali svi izgledaju slično, pa se svi istaknuti dijelovi često nazivaju tepali. Tamo gdje se sepali i tepali (latice) u načelu mogu razlikovati, upotreba izraza "tepal" nije uvijek dosljedna – neki autori će se pozivati na "sepale i petale", dok drugi u istom kontekstu koriste i "tepale".

U nekim biljkama cvjetovi nemaju latice, a sve su nalik na latice koje su modificirane tako da izgledaju poput latica. Ovi organi su opisani kao petaloidi, naprimer, kukurijek. Kada nediferencirane čajevčice nalikuju laticama, nazivaju ih i "petaloidi", kao u petaloidnih monokotiledona, redoslijedi monokotiledona sa jarko obojenim listovima. Budući da uključuju Liliales, alternativno ime su lilioidne monokotiledone.

Svojstva i oblik

[uredi | uredi izvor]

Termini koji se koriste u opisu tepala uključuju pupoljke (s gustom finom, kratkom, mehkom dlakom, dolje), puberulentne ( pubescentne, dlačice jedva vidljive golim okom) i puberulozne (gusto pokrivanje vrlo kratkih mehkih dlaka). Oblik tepala opisan je sličnim izrazima koji se koriste za listove (vidi List).

Galerija

[uredi | uredi izvor]

Ttakođer pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Augustin Pyramus de Candolle (1827). Organographie végétale, ou Description raisonnée des organes des plantes; pour servir de suite et de développement a la théorie élémentaire de la botanique, et d'introduction a la physiologie végétale et a la physiologie végétale et a la description des familles. Paris: Deterville. str. 503.
  2. ^ Augustin Pyramus de Candolle (1841). Vegetable organography -An analytical description of the organs of plants. 2. London: Houlston & Stoneman. str. 90.
  3. ^ Stearn, William Thomas (2004). Botanical Latin. David & Charles/Timber Press. ISBN 978-0-7153-1643-6.
  4. ^ Ronse De Craene, L. P. (2007). "Are Petals Sterile Stamens or Bracts? The Origin and Evolution of Petals in the Core Eudicots". Annals of Botany. 100 (3): 621–630. doi:10.1093/aob/mcm076. PMC 2533615. PMID 17513305.

Botany: A Brief Introduction To Plant Biology - 5th ed. Thomas L. Rost; T. Elliot Weier - Wiley & Sons 1979 ISBN 0-471-02114-8. Plant Systematics - Jones; Samuel - McGraw-Hill 1979 ISBN 0-07-032795-5.