Američka ljepota

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Američka ljepota
Američka ljepota.jpg
Režiser: Sam Mendes
Producent: Bruce Cohen, Dan Jinks
Scenarist(i): Alan Ball
Uloge: Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley
Muzika: Thomas Newman
Žanr: drama, komedija
Distributer: Dreamworks SKG
Trajanje: 122 minute
Zemlja: SAD
Jezik: engleski

Američka ljepota je američki dramski film snimljen 1999. u režiji Sama Mendesa a scenarij je napisao Alan Ball. Kevin Spacey je u ulozi službenika Lestera Burnhama, koji dožvljava krizu srednjeg doba, kada postaje opsjednut sa Angelom (Mena Suvari) najboljom prijateljicom svoje tinejdžerske kćeri. Annette Bening se pojavljuje kao Lesterova materijalistička žena, Carolyn dok Thora Birch igra njihovu nesigurnu kćer, Jane; u filmu se još pojavljuju Wes Bentley, Chris Cooper i Allison Janney. Film je ocijenjen od Akademije kao satira o shvatanju američke srednje klase o ljepoti i ličnom zadovoljstvu; analiza usmjerena ka istraživanju romantične i očinske ljubavi, seksualnosti, ljepote, materijalizma, otuđenja, samooslobađanja i otkupljenja. Ball je počeo da piše Američku ljepotu kao pozorišni komad u ranim 1990-im, djelomično inspiriran medijskim cirkusom oko suđenja Amy Fisher 1992. On je napustio pisanje komada nakon što je shvatio da priča ne bi bila dobra za pozornicu. Nakon nekoliko godina radeći kao televizijski scenarist, 1997. Ball oživljava ideju kada pokušava da se probije u filmsku industriju. Adaptirani scenarij je dobio ciničan prizvuk koji je bio pod uticajem Ballovog frustrirajućeg perioda kada je pisao za nekoliko humorističkih serija. [1]

Film je prikaz, na prvi pogled, perfektnog američkog života. Fascinantna priča, puna crnog humora, prati glavnog lika, Lestera Burnhama, koji će nam pokazati da, ako pogledamo bliže, američka ljepota i nije tako očaravajuća. Po mnogim kritičarima, ovo je jedan od najboljih filmova 1990-ih.

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

(Pored ovih, film je osvojio i mnoge druge nagrade, uljučujući Zlatni globus i nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film godine.)

Reference[uredi | uredi izvor]

http://movies.amctv.com/movie/1999/American+Beauty </references>

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Američka ljepota na Internet Movie Database
Logo Wikicitata
Wikicitati imaju citate vezane za: Američka ljepota