Vrtlog života

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Američka ljepota)
Američka ljepota
Originalni poster filma
Izvorni naslovAmerican Beauty
RežiserSam Mendes
ProducentBruce Cohen
Dan Jinks
Scenarist(i)Alan Ball
UlogeKevin Spacey
Annette Bening
Thora Birch
Wes Bentley
Mena Suvari
Peter Gallagher
Allison Janney
Chris Cooper
MuzikaThomas Newman
KinematografijaConrad L. Hall
MontažaTariq Anwar
Christopher Greenbury
ProdukcijaJinks/Cohen Company
DistributerDreamWorks Pictures
Premijera8. septembar 1999.
(Grauman's Egyptian Theatre)
17. septembar 1999.
(Sjedinjene Američke Države)
Trajanje122 min.[1]
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet15 mil. $[2]
Zarada356,3 mil. $[2]

Američka ljepota (engleski: American Beauty) američki je dramski film snimljen 1999. u režiji Sama Mendesa a scenarij je napisao Alan Ball. Kevin Spacey je u ulozi službenika Lestera Burnhama, koji dožvljava krizu srednjeg doba, kada postaje opsjednut sa Angelom (Mena Suvari) najboljom prijateljicom svoje tinejdžerske kćeri. Annette Bening se pojavljuje kao Lesterova materijalistička žena, Carolyn dok Thora Birch igra njihovu nesigurnu kćer, Jane; u filmu se još pojavljuju Wes Bentley, Chris Cooper i Allison Janney. Film je ocijenjen od Akademije kao satira o shvatanju američke srednje klase o ljepoti i ličnom zadovoljstvu; analiza usmjerena ka istraživanju romantične i očinske ljubavi, seksualnosti, ljepote, materijalizma, otuđenja, samooslobađanja i otkupljenja. Ball je počeo da piše Američku ljepotu kao pozorišni komad u ranim 1990-im, djelomično inspiriran medijskim cirkusom oko suđenja Amy Fisher 1992. On je napustio pisanje komada nakon što je shvatio da priča ne bi bila dobra za pozornicu. Nakon nekoliko godina radeći kao televizijski scenarist, 1997. Ball oživljava ideju kada pokušava da se probije u filmsku industriju. Adaptirani scenarij je dobio ciničan prizvuk koji je bio pod uticajem Ballovog frustrirajućeg perioda kada je pisao za nekoliko humorističkih serija.[3]

Film je prikaz, na prvi pogled, perfektnog američkog života. Fascinantna priča, puna crnog humora, prati glavnog lika, Lestera Burnhama, koji će nam pokazati da, ako pogledamo bliže, američka ljepota i nije tako očaravajuća. Po mnogim kritičarima, ovo je jedan od najboljih filmova 1990-ih.

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

(Pored ovih, film je osvojio i mnoge druge nagrade, uljučujući Zlatni globus i nagradu Britanske filmske akademije za najbolji film godine.)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "American Beauty". British Board of Film Classification. Arhivirano s originala, 14. 7. 2015. Pristupljeno 25. 1. 2016.
  2. ^ a b "American Beauty (1999)". Box Office Mojo. Pristupljeno 22. 9. 2011.
  3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 8. 2012. Pristupljeno 10. 1. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]