Galilejsko jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Galilejsko more)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Satelitski snimak jezera

Galilejsko jezero naziva se još Tiberijadsko jezero, Genezaretsko jezero ili jezero Kineret i najveće je slatkovodno jezero na teritoriji Izraela.

Naziv je dobilo po pokrajini Galileji, u kojoj se nalazi. Genezaret je njegovo starije ime, prema gradu koji je postojao uz njegovu obalu, a Tiberijadsko se nazivalo od 1. vijeka po gradu Tiberijadi. Kineret je njegovo današnje službeno ime.

Dugo je 21, a široko oko 13 kilometara. Površina mu je 166 km2. Duboko je 48 m. Nalazi se 213 m ispod nivoa mora, što ga čini drugim najnižim na svijetu (na prvom je mjestu Mrtvo more).

U njega se na sjeveru ulijeva i na jugu iz njega izvire rijeka Jordan, koja se kasnije ulijeva u Mrtvo more.

Spominje se u djelima historičara Josipa Flavija, ali i u Evanđeljima jer je Isus uz njega djelovao: tu je hodao po vodi, pozvao pet apostola (Petra, Andriju, Ivana, Jakova i Mateja), nahranio 5.000 ljudi, a na brdu iznad njega održao Govor na gori.

Godine 1948. sjeveroistočnu obalu zauzela je Sirija.

Godine 1967. Izrael ga je cijelog zauzeo, kao i Golansku visoravan uz istočnu obalu jezera. Sirija i do danas zahtijeva sjeveroistočnu obalu jezera. Na obalama je smješteno više kibuca koji se bave turizmom i poljoprivredom (npr., uzgoj banana).

Po njemu dnevno plovi 230 brodova, a turizam je jako razvijen.