Prijezda I Kotromanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Prijezda I)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Prijezda Kotromanić
Ban Bosne
Vladavina 1250 - februar 1287
Prethodnik Matej Ninoslav
Nasljednik Prijezda II
Porodica
Supružnik banica Elizabeta
Djeca Stjepan
Prijezda II
Stjepan
Vuk
Katarina
Dinastija Kotromanići
Otac Radivoj?
Rođenje 1211
Ugarska
Smrt 8. maj 1287.
Slavonija
Mjesto sahrane nepoznato

Ban Prijezda I Kotromanić ( 1211 - Slavonija 8. maj 1287) bio je sedmi poznati vladar samostalne bosanske države i osnivač bosanske dinastije koja je Bosnu dovela do njenog najvećeg uspona, ali i pada. Ovaj bosanski ban je prvi poznati Kotromanić o kojem se ujedno i ne zna mnogo.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda je bio bratić ili sestrić, a možda i brat bosanskog bana Mateja Ninoslava. Ako je bio brat Mateja Ninosalva onda Prijezdin otac je bio izvjesni Radivoje, a brat izvjesni Simeon Radivojević. Prijezda je rođen 1211. godine, a bio je u srodstvu s Ninoslavom. Ban Prijezda na vlast dolazi 1250. godine, nakon smrti bana Mateja Ninoslava. Bansku čast naslijeđuje Prijezda, ali se pobunio Stjepan, sin Ninoslava, koji je imao probleme s Prijezdom I.

Ban Prijezda prelazi na stranu ugarskog kralja Bele IV, koji je podijelio Bosnu na nekoliko banovina. Sam ban Prijezda vladao je Bosnom i Donjim Krajevima, dok su oblasti Usora i Soli dati na vladanje vladarima koji su bili od povjerenja Ugarskoj Kraljevini (članovima ugarske vladajuće dinastije ili istaknutim velikašima). Jedno vrijeme njima je vladao i srpski knez, Stefan Dragutin iz dinastije Nemanjiċ.

Brak i potomstvo[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda bio je oženjen slavonskom plemkinjom Elizabetom, s kojom je imao petero djece:

Smrt[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda I je umro u Slavoniji na svom imanju 8. maja 1287. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Prethodnik:
Matej Ninoslav
Ban Bosne
1254 - 1287
Nasljednik:
Prijezda II

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Prijezda I Kotromanić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.