Idi na sadržaj

Prijezda II Kotromanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Prijezda II)

Ban Prijezda II Kotromanić (tvrđava Zemunik 1233 ili 1242 – Srebrenik 1290) šesti je poznati vladar samostalne bosanske države. Bio je jedini sin bana Prijezde I koji je nosio njegovo ime. Rođen je u tvrđavi Zemunik 1233. ili 1242. Roditelji su mu bili slavonska plemkinja Elizabeta i bosanski ban Prijezda I Kotromanić, koji su imali još četvero djece:

  • Stjepana, koji je umro prije 1239;
  • Stjepana Kotromana, koji je postao nasljednik Prijezde II;
  • Katarinu, koja je bila udana za Ladislava ili Radoslava Blagajskog ili Stjepana Vidočkog;
  • Vuka, koji je umro prije 1287.

Prijezda je više puta bio spomenut još dok je vladao ban Matej Ninoslav. Za vrijeme očeve vladavine bio je njegov saputnik i Prijezda I proglasio ga je svojim suvladarom i njegovim zakonitim nasljednikom, ali kasnije je tu čast dobio njegov mlađi brat Stjepan I Kotromanić. Početkom februara Prijezda I odrekao se vlasti te državu podijelio na tri dijela:

  • dio između Save, Bosne i Vrbasa na upravu je dobio Prijezdin brat Stjepan sa sjedištem u Jajcu;
  • Prijezda je dobio dio između Drine, Bosne i jezgra stare Bosne, uključujući i Vrhbosnu, ali su Usora i Soli poklonjeni Ugarskoj;

S bratom Stjepanom I dijelio je vlast u Bosni do 1290. Poslije toga Prijezda II više se ne spominje, a na čelu bosanske države ostaje samo Stjepan I.

Zaštitnikom dinastije Kotromanića smatrao se sveti Grgur (Georgije) Nazijanski, tj. Grigorije Bogoslov.

Ban Prijezda iza sebe nije ostavio potomke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Prethodnik:
Prijezda I
Ban Bosne
1287–1290.
Nasljednik:
Stjepan I Kotromanić


Nedovršeni članak Prijezda II Kotromanić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.