Prijezda II Kotromanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Prijezda II)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ban Prijezda II Kotromanić ( tvrđava Zemunik 1233 ili 1242 - Srebrenik 1290 . ) je šesti poznati vladar samostalne Bosanske države.Bio je jedini sin bana Prijezde I koji je nosio njegovo ime .

Biografija[uredi | uredi izvor]

Ban Prijezda II Kotromanić je rođen u tvrđavi Zemunik 1233. ili 1242 . godine . Roditelji su mu bili slavonska plemkinja Elizabeta i bosanski ban Prijezda I Kotromanić.Pored Prijezde Elzabeta i Prijezda I su imali još četvero djece :

  • Stjepan , koji je umro prije 1239.
  • Stjepan Kotroman , koji je postao nasljednik Prijzde II
  • Katarina , koja je bila udana za Ladislava ili Radoslava Blagajskog ili Stjepana Vidočkog
  • Vuk , koji je umro prije 1287

Prijezda je više puta bio pomenut još dok je vladao ban Matej Ninoslav.Za vrijeme očeve vladavine bio je njegov suputnik i Prijezda I ga je proglasio svojim suvladarom i njegovim zakonitim nasljednikom , ali kasnije je tu čast dobio njegov mlađi brat Stjepana Glupog.Početkom februara Prijezda I se odrekao vlasti te državu podjelio na tri djela :

  • dio između Save , Bosne i Vrbasa na upravu je dobio Prijezdin brat Stjepan s sjedištem u Jajcu
  • Prijezda je dobio dio između Drine , Bosne i jezgra stare Bosne uključujući i Vrhbosnu , ali Usora i Soli su poklonjene Ugarskoj

Sa bratom Stjepanom djelio je vlast u Bosni do 1290. godine. Posle toga Prijezda II se više ne spominje, a na čelu bosanske države ostaje samo Stjepan. Za zaštitnika dinastije Kotromanića smatrao se Sv. Grgur (Georgije) Nazianski, tj. Grigorije Bogoslov. Ban Prijezda iza sebe nije ostavio potomke .

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Prethodnik:
Prijezda I
Ban Bosne
1287 - 1290
Nasljednik:
Stjepan I Kotromanić


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Prijezda II Kotromanić koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.