Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo
Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово
1943 - 1990
Države prije:
Flag of the Kingdom of Yugoslavia.svg Kraljevina Jugoslavija
Države poslije:
Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija Flag of Serbia (1992-2004).svg
Zastava Grb
Zastava Grb
HimnaHej Slaveni
Položaj na karti
Glavni grad Priština
Službeni jezik srpskohrvatski i albanski
Državno uređenje Socijalistička autonomna pokrajina unutar SFRJ
Površina
• Ukupno
 10.887 km2
Stanovništvo
• Ukupno (1991)
1.900.000 
Valuta jugoslavenski dinar

SAP Kosovo i Metohija (SAP Kosovo; SAPK) preimenovana je u "Socijalističku autonomnu pokrajinu", Ustavom iz 1974., a stekla je nezavisnost 2008. kada je promijenjen i naziv u "Republika Kosovo". Pripadala je među nerazvijene jugoslavenske regione. Autonomija Kosovo na zasjedanju Oblasnog narodnooslobodilačkog odbora Kosova i Metohije, održanom 8. do 10. jula 1945. donosi zaključak da se Kosovo i Metohija priključi federalnoj Srbiji u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji sa statusom autonomije.[1]

Konačna odluka o statusu Kosova donesena je na zasjedanju Oblasnog NOO-a Kosova i Metohije od 8. do 10. jula 1945. koje je zaključilo da se ta pokrajina priključi federalnoj Srbiji u DF Jugoslaviji sa statusom autonomije.

Autonomna Kosovsko-metohijska oblast (AKMO) kao sastavni dio Federalne države Srbije opstoji od 1945. unutar Demokratske Federativne Jugoslavije, a od 1946. unutar Federativne Narodne Republike Jugoslavije kojoj je sastavni dio Narodna Republika Srbija. 1963. godine novim ustavom stvorena je Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo kao dio Socijalističke Republike Srbije unutar Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ustav od 1963. promijenio je ime Regija u Pokrajinu ali je umanjio autonomni status Pokrajine. Socijalistička autonomna pokrajina (SAP) Kosovo postala je obični kotar Srbije.[2]

Krajem novembra 1968. je JNA prvi put intervenirala radi "smirivanja" naroda.[3] Albanci su u Prištini i drugim gradovima na Kosovu na 27. novembar, koji je bio državni blagdan susjedne Albanije, Dan zastava, masovno izašli na ulice. Zahtijevali su da AP Kosovo postane republika (poznati slogan: Kosovo republika!). Milicija i JNA su brutalno reagirale i tako ugušile nemire.

Ustavom iz 1974. proširena su autonomna prava, a SAP Kosovo je izjednačena s ostalim republikama na saveznoj razini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bilandžić, Dušan. Historija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije : glavni procesi : 1918-1985., 3. dopunjeno izd., Školska knjiga, Zagreb, 1985., str. 71.
  2. ^ Petričević, Jure; Bochenski, Joseph M. (et al.) Sukob, Adria, Brugg, 1988.
  3. ^ Davor Runtić: JNA u prvoj akciji, pristupljeno 8. marta 2011.


History2.gif Nedovršeni članak Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.