Čvor (botanika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lisni čvor na zeljastoj biljci Lilium michiganense
Lisni čvor na drvenastom stablu, Brabejum stellatifolium

Koljence ili čvor ili verticil – u botanici – je aranžman sepala, petala, listova, stipula ili grana koje se šire iz jedninstvene tačke i okružuju ili se omotavaju oko stabljike.[1][2] Koljence se sastoji od najmanje tri elementa; par nasuprotnih listova se ne naziva čvorom. Morfologija većine cvjetova angiospermi temelji se na četiri stuba.

  1. Čašica: čvor u podnožju prašnika;
  2. Krunica: čvor latica je iznad čašice;
  3. Andrecij: čvor prašnika; svaki sadrži nit i polenovu kesicu.
  4. Ginecij čvor ženskih dijelova cvijeta: tučakstigma, stil i jajnik.

Za cvijet kojem nedostaje bilo koji od ovih cvjetnih struktura kaže se da je "nepotpun" ili "nesavršen".[3] Svi cvjetovi nisu tako sastavljeni, jer pomenuti dijelovi mogu biti i spiralno raspoređeni, kao u porodici Magnoliaceae.

Listove koji rastu u čvorovima prilično je neuobičajena pojava, osim kod biljnih vrsta s vrlo kratkim internodijima. Međutim, pojavljuju se i kod nekih stablašica poput Brabejum stellatifolium i drugih Proteaceae, kao i kod nekih vrsta roda Banksia. U primjerima kao što su ilustrirani, prepune internodija izmjenjuju se s dugim međuprostorima između čvorova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "whorl". thedictionary. Pristupljeno 19. 8. 2012.
  2. ^ Lindley, John. A Glossary of Technical Terms Used in Botany, p.100, Bradbury and Evans, London, 1848.
  3. ^ Beentje, H.; Williamson, J. (2010). The Kew Plant Glossary: an Illustrated Dictionary of Plant Terms. Royal Botanic Gardens, Kew: Kew Publishing.