Abu Dhabi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Abu Dhabi (grad))
Jump to navigation Jump to search
Abu Dhabi
Abu dhabi skylines 2014.jpg
Država Flag of the United Arab Emirates.svg UEA
Emirat Abu Dhabi
Površina
 • Ukupno 972 km2
Nadmorska visina 27 m
Stanovništvo (2014)
 • Ukupno 1,205,963[1]
Veb-sajt www.abudhabi.ae

Abu Dhabi (Arapski: أبو ظبي‎ Abū ẓabī, doslovno: "Otac gazele") jest glavni grad i drugi po veličini grad države Ujedinjeni Arapski Emirati. Abu Dhabi leži na ostrvskoj T-izbočini na ostrvu u Perzijskom zalivu, na sredini zapadne obale. Grad se prostire na 975 kilometara kvadratnih sa preko milion stanovnika.

Abu Dhabi je sjedište važnih službi federalne vlade i sjedište je vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i sjedište je Kraljevske porodice Emirata. Abu Dhabi izrastao je u kosmopolitsku metropolu. Njegov brzi razvoj i urbanizacija, zajedno sa velikim prosječnim prihodima njegovog stanovništva, pretvorio je Abu Dhabi u veću i naprednu metropolu. Danas je to grad koji je središte političkih i industrijskih aktivnosti, kao i glavni kulturni i komercijalni centar, s obzirom na njegovu poziciju glavnog grada.

Historija[uredi | uredi izvor]

Iako nije poznato kada se prvi put javlja ime Abu Dhabi, prema knjigama arapskih povjesničari i pjesnika, ime se prvi put javlja prije više od 300 godina. U starije vrijeme, za Abu Dhabi se koristio naziv milh (arapski za "sol"), vjerojatno zbog slane vode. Danas je to naziv jednog od otoka na obali Abu Dhabija.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Abu Dhabi je smješten u sjeveroistočnom dijelu Perzijskog zaljeva, na Arapskom poluotoku. Nalazi se na otoku koji je od kopna udaljen svega 250 metara i s kojim je spojen mostovima Maqta i Mussafah. Otok Abu Dhabi također je mostom povezan s otokom Saadiyatom. Pretežni dio Abu Dhabija nalazi se na otoku, međutim mnoga predgrađa nalaze se na kopnu, na primjer: Khalifa A, Khalifa B, plaža Raha, naselje Između Dva Mosta, Baniyas i Mussafah.

Međunarodni odnosi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gradovi Ujedinjenih Arapskih Emirata". Pristupljeno 27. 1. 2019. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]