Pariski mir (1802)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pariski mir
VrstaMirovni sporazum
Potpisan25. juni 1802. (1802-06-25)
LokacijaPariz, Prva Francuska Republika
Pregovarači
Potpisnici

Pariski mir potpisan je 25. juna 1802. između Prve Francuske republike, tada pod Prvim konzulom Napoleonom Bonapartom, i Osmanlijskog Carstva, kojim je tada vladao sultan Selim III. Bio je to konačni oblik preliminarnog sporazuma potpisanog u Parizu 9. oktobra 1801. koji je okončao francusku kampanju u Egiptu i Siriji i vratio francusko-osmanlijske odnose na status quo ante bellum. Također sporazumom je Osmanlijsko Carstvo pristalo na Amijenski mir (25. marta 1802), mirovni sporazum između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, koji je uslijedio nakon predaje francuskih trupa u Egiptu Britancima prilikom kapitulacije u Aleksandriji.

Odnosi između Osmanlijskog Carstva i Francuske bili su zategnuti francuskom akvizicijom Jonskih ostrva 1797. godine i posljedičnom anti-osmanlijskom propagandom koju su na Balkanu širili francuski agenti. Kada su Francuzi napali Egipat, Osmanlije su objavile rat (9. septembra 1798) i potom potpisale ugovor o savezu sa Rusijom (23. decembra). Tokom rata, Jonska ostrva su ponovo osvojena uz rusku pomoć i uspostavljena je Republika pod osmanlijskim suverenitetom.

Sporazum koristi tri sistema datiranja: francuski revolucionarni kalendar, islamski kalendar i gregorijanski kalendar. Francuski potpisnik bio je Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, a Osmanlijski Mehmet Sait Galip Efendi. Nakon sporazuma, Osmanlije su zadržale dobre odnose sa Francuzima. Potpisani su dodatni komercijalni sporazumi sa osmanlijskim državama Barbarske obale: Alžirom, Tunisom i Libijom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]