Velikokladuška tvrđava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Velika Kladusa, Bosnia-Herzegovina, Castle.JPG

Velikokladuška tvrđava nastala je u periodu srednjeg vijeka na području općine Velika Kladuša, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na brežuljku iznad desne obale Graborske, pritoke Kladušnice.

Historija[uredi | uredi izvor]

Stari grad Kladuša prvi put spominje se 1280. godine. Osmanlije zauzeli su ovaj kraj 1633. Nakon toga su ga dodatno utvrdili izgradnjom bedema. Godine 1800 vršeni su popravci na gradu. Do 1790 posada je brojila 120 momaka, a nakon pada Cetina posada je uvećana za 72 vojnika. Zadnji dizdar Velike Kladuše bio je Huseinaga Alagić, čiji su preci vršili tu službu preko 150 godina. Godine 1789 bio je dizdar Redžepaga. Iz izvještaja Krste Frankopana Tržačkog od 20 novembra 1641 zna se da je ovdje živio harambaša Mujo Hrnjica sa braćom i Mustafa Kozličić.

Godine 1833 bilo je u ovom gradu 4 dobra i 1 neispravan top. Velika Kladuša je pripadala ostrožačkoj kapetaniji. Pod Kladušom 17 oktobra 1835. čete karlovačkog generala porazile su vojsku ostrožačkog kapetana Muratbega Beširevića.

Iz kladuškog grada borilo se nekoliko Krajišnika punih deset dana s jednim lovačkim bataljonom okupacione austro-ugarske vojske. U noći između 19 i 20 oktobra 1878 napustili su grad posljednja osmorica, jer više nisu imali municije. Time je završen oružani otpor Bosne protiv okupacije.

Tvrđava je preuređena u turistički i ugostiteljski objekat.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]