Sokograd (Šipovo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crtež Soko Grada iz 16. vijeka[1]

Sokograd je srednjovjekovna tvrđava u dolini rijeke Plive, općina Šipovo , Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Podignuta je na strmini iznad dubokog kanjona rijeke Sokočnice, pritoke Plive.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na bedemima tvrđave mogu se primijetiti tri sloja gradnje i razvoja, u ovisnosto od pripadnosti državi.

Sokograd se pominje 1363. Tu je bosanski ban Tvrtko I Kotromanić porazio vojsku ugarskog vladara Ludovika Anžuvinskog. Na čelu odbrane bio je vojvoda Vukac, rodonačelnik poznate porodice Hrvatinić, koji je nakon toga dobio ove krajeve od kralja Tvrtka I. Drugi put su Mađari 1405. godine pokušali osvojiti ove krajeve, a ovog puta porazio ih je Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

Opis[uredi | uredi izvor]

Sokograd je u početku činila samo jedna utvrđena kula sa malim dvorištem. Zatim je izgrađen Gornji grad, kome je kasnije pridodat Donji grad. Nakon toga su bedemi i kule ojačavani i prilagođavani upotrebi vatrenog oružja. Posljednja je izgrađena kula sa druge strane kanjona Sokočnice, koja je štitila tvrđavu od artiljriskih napada sa zapada. Ima oblik trapeza sa 8 kula.

Tvrđava je danas u ruševinama, koju ponekad očiste planinari.

Legenda[uredi | uredi izvor]

Prema legendi tri kraljice počele su zajedno gradnju gradova na različitim područjima u Bosni. Kada su završile, sastale su se i predstavile svoje gradove. Prva je kazala da je napravila jednu jaku građevinu koju je nazvala jednostavno Grad ili Gradačac. Druga je navela da se njen grad sjaji kao srebro i da mu je dala naziv Srebrenik. Treća je kazala da njen grad stoji uspravno kao soko pa ga je zato nazvala Sokogradom.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]