Želatin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Materijali korišteni kod proizvodnje želatina

Želatin ili E441 sada je klasificiran kao hrana i više nije subjekt legalizacije prehrambenih aditiva u Evropi.

Vegetarijanci trebaju imati na umu da je dobijen hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

Želatin za upotrebu u hrani normalno je dobijen iz svinjske kože, ponekad iz goveđe, dok za skuplja korištenja, kao što su fotografska i farmaceutska korištenja uglavnom se dobija iz goveđih kostiju, (složeniji i skuplji postupak ekstrakcije potreban je za kosti). Ipak, kako bi se što više izbjegli svinjski i goveđi želatin, sada se više koriste sastojci od ribljeg želatina.

Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mliječnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]