Maja (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Maja (grč. Μαῖα, Maĩa) je božica iz grčke mitologije, najstarija Plejada, planinska božica i božica polja. Najstarija je i najljepša Plejada.

Maja je kćerka Atlanta i Plione. Rođena je na brdu Kileni u Arkadiji, kao i njene sestre.

Hermes (u svom starijem obliku) i Maja, vaza

Grčka mitologija[uredi | uredi izvor]

U pećini na Kileni, Maja je spavala sa Zeusom i potom rodila boga Hermesa, o čemu govori homerska himna. Njegovu majku tajno je oplodio Zeus te je ona zamotala dijete u povoje, ali je ono pobjeglo dok je spavala. Hermes je otišao u Tesaliju gdje je Apolon držao svoju stoku, ukrao mu je goveda i odnio ih u jednu pećinu u šumi blizu Pila, prekrivši tragove. U pećini je pronašao kornjaču koju je ubio, uzeo joj oklop i u njega smjestio kravlja crijeva i tako napravio prvu liru. Apolon se požalio njegovoj majci da mu je Hermes ukrao stoku, ali se Hermes već vratio u svoje povoje te Maja nije vjerovala Apolonovim riječima. Zeus se umiješao i složio s Apolonom tvrdivši da je vidio sve događaje. Hermes je zatim počeo svirati na svojoj novoj liri, a Apolon se zaljubio u taj instrument te mu je ponudio stoku u zamjenu za liru. Apolon je tada postao umjetnik na liri, a Hermes je kasnije izumio još jedan instrument, sirinks. Poslije je Apolon u zamjenu za sirinks Hermesu dao kaducej. Zbog ovog je događaja Hermes zaštitnik lopova. Maja je i odgojila Arkada, Kalistina sina, Hermesovog polubrata, te ga tako zaštitila od Herinog gnjeva (Hera je njegovu majku pretvorila u medvjeda).

Rimska mitologija[uredi | uredi izvor]

U rimskoj mitologiji Maja je obično povezivana sa božicom zvanom Maia Maiestas, također poznatom kao Fauna, Bona Dea ili Ops, moguće da je i božica proljeća. Po njoj je nazvan mjesec maj, a bili su joj posvećeni prvi i petnaesti dan tog mjeseca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]