Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Gnjilane)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 515 km2, 2011. godine u općini Gnjilane živjelo je 90.178 stanovnika, što predstavlja 5,18%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 45.354 osoba muškog i 44.824 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:988). Gustoća naseljenosti u Gnjilanima je 175 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 87.814 97,38%
Aškalije 15 0,02%
Bošnjaci 121 0,13%
Egipćani 1 <0,01%
Goranci 69 0,08%
Romi 361 0,40%
Srbi 624 0,69%
Turci 978 1,09%
Ostali 95 0,11%
Bez podataka 35 0,04%
Nepoznato 65 0,07%
Ukupno 90.178 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 87.929 97,51%
Bosanski 118 0,13%
Srpski 641 0,71%
Turski 913 1,01%
Romani 359 0,40%
Ostali 141 0,16%
Nepoznato 77 0,09%
Ukupno 90.178 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Gnjilane je 45.354 osoba muškog i 44.824 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 33,32%, sa 15.113, dok je kod osoba ženskog spola 31,73%, sa ukupno 14.223 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 88.958 98,65%
Pravoslavlje 636 0,71%
Katoličanstvo 47 0,05%
Ostali 56 0,06%
Ateisti 28 0,03%
Bez odgovora 371 0,41%
Nepoznato 82 0,09%
Ukupno 90.178 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 88.304 97,92%
Srbija 1.130 1,25%
Albanija 42 0,05%
Makedonija 39 0,04%
Crna Gora 1 <0,01%
Turska 46 0,05%
Njemačka 6 0,01%
SAD 5 0,01%
Bosna i Hercegovina 10 0,01%
Hrvatska 1 <0,01%
Ostali 594 0,66%
Ukupno 90.178 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]