Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Peć)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 602 km2, 2011. godine u općini Peć živjelo je 96.450 stanovnika, što predstavlja 5,54%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 48.152 osoba muškog i 48.298 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:1003). Gustoća naseljenosti u Peći je 160 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 87.975 91,21%
Aškalije 143 0,15%
Bošnjaci 3.786 3,93%
Egipćani 2.700 2,80%
Goranci 189 0,20%
Romi 993 1,03%
Srbi 332 0,34%
Turci 59 0,06%
Ostali 132 0,14%
Bez podataka 62 0,06%
Nepoznato 79 0,08%
Ukupno 96.450 100

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 91.489 94,86%
Bosanski 3.652 3,79%
Srpski 362 0,38%
Turski 33 0,03%
Romani 476 0,49%
Ostali 322 0,33%
Nepoznato 116 0,12%
Ukupno 96.450 100

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Peć je 48.152 osoba muškog i 48.298 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 33,04%, sa 15.910, dok je kod osoba ženskog spola 30,45%, sa ukupno 14.705 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 92.914 96,33%
Pravoslavlje 365 0,38%
Katoličanstvo 2.507 2,60%
Ostali 93 0,10%
Ateisti 48 0,05%
Bez odgovora 409 0,42%
Nepoznato 114 0,12%
Ukupno 96.450 100

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 94.451 97,93%
Srbija 120 0,12%
Albanija 180 0,19%
Makedonija 11 0,01%
Crna Gora 163 0,17%
Turska 5 0,01%
Njemačka 16 0,02%
SAD 15 0,02%
Bosna i Hercegovina 7 0,01%
Hrvatska 5 0,01%
Ostali 1.477 1,53%
Ukupno 96.450 100

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]