Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Klina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 308 km2, 2011. godine u općini Klina živjelo je 38.496 stanovnika, što predstavlja 2,21%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 19.193 osoba muškog i 19.303 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:1006). Gustoća naseljenosti u Klini je 125 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 37.216 96,67%
Aškalije 85 0,22%
Bošnjaci 20 0,05%
Egipćani 934 2,43%
Goranci 0 0,00%
Romi 78 0,20%
Srbi 98 0,25%
Turci 3 0,01%
Ostali 23 0,06%
Bez podataka 7 0,02%
Nepoznato 32 0,08%
Ukupno 38.496 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 38.306 99,51%
Bosanski 17 0,04%
Srpski 98 0,25%
Turski 0 0,00%
Romani 24 0,06%
Ostali 13 0,03%
Nepoznato 38 0,10%
Ukupno 38.496 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Klina je 19.193 osoba muškog i 19.303 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 37,23%, sa 7.146, dok je kod osoba ženskog spola 35,19%, sa ukupno 6.793 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 31.185 81,01%
Pravoslavlje 100 0,26%
Katoličanstvo 7.124 18,51%
Ostali 13 0,03%
Ateisti 1 <0,01%
Bez odgovora 29 0,08%
Nepoznato 44 0,11%
Ukupno 38.496 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 38.262 99,39%
Srbija 4 0,01%
Albanija 38 0,10%
Makedonija 0 0,00%
Crna Gora 0 0,00%
Turska 0 0,00%
Njemačka 2 0,01%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 0 0,00%
Hrvatska 0 0,00%
Ostali 190 0,49%
Ukupno 38.496 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]