Popis stanovništva na Kosovu 2011 (Lipljan)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine proveden je od 1. do 15 aprila 2011. na osnovu Zakona o popisu stanovništva (Zakon broj 03/L-237). Po popisu stanovništva na površini od 422 km2, 2011. godine u općini Lipljan živjelo je 57.605 stanovnika, što predstavlja 3,31%, od ukupnog broja stanovnika Kosova. Od toga je 29.320 osoba muškog i 28.285 osoba ženskog spola. (Odnos m/ž je 1000:965). Gustoća naseljenosti u Lipljanu je 137 stanovnika/km2.[1]

Rezultati popisa na Kosovu su nepotpuni zbog bojkota popisa u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i u sjevernom dijelu Mitrovice).[2] Po izvorima nekih srbijanskih medija, izbore je bojkotovalo srpsko stanovništvo i u drugim općinama Kosova.[3]

Rezultati[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanci 54.467 94,55%
Aškalije 1.812 3,15%
Bošnjaci 42 0,07%
Egipćani 4 0,01%
Goranci 6 0,01%
Romi 342 0,59%
Srbi 513 0,89%
Turci 128 0,22%
Ostali 260 0,45%
Bez podataka 4 0,01%
Nepoznato 27 0,05%
Ukupno 57.605 100%

Maternji jezik[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][4]
Narod Broj
stanovnika
%
Albanski 56.355 97,83%
Bosanski 32 0,06%
Srpski 514 0,89%
Turski 128 0,22%
Romani 273 0,47%
Ostali 271 0,47%
Nepoznato 32 0,06%
Ukupno 57.605 100%

Starosna piramida[uredi | uredi izvor]

Od ukupnog broja stanovnika u općini Lipljan je 29.320 osoba muškog i 28.285 osoba ženskog spola. Kod osoba muškog spola udio mlađih od 18 godina je 36,47%, sa 10.693, dok je kod osoba ženskog spola 34,88%, sa ukupno 9.866 popisanih.

Religiozna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][5]
Religija Broj
stanovnika
%
Islam 56.384 97,88%
Pravoslavlje 520 0,90%
Katoličanstvo 572 0,99%
Ostali 7 0,01%
Ateisti 6 0,01%
Bez odgovora 68 0,12%
Nepoznato 48 0,08%
Ukupno 57.605 100%

Državljanstvo[uredi | uredi izvor]

Popis stanovništva na Kosovu 2011. godine[1][6]
Državljanstvo Broj
stanovnika
%
Kosovo 56.012 97,23%
Srbija 479 0,83%
Albanija 17 0,03%
Makedonija 8 0,01%
Crna Gora 2 <0,01%
Turska 0 0,00%
Njemačka 6 0,01%
SAD 0 0,00%
Bosna i Hercegovina 7 0,01%
Hrvatska 61 0,11%
Ostali 1.013 1,76%
Ukupno 57.605 100%

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e "Zvanični rezultati Popisa stanovništva na Kosovu 2011. godine {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  2. ^ Preliminarni rezultat: Na Kosovu živi 1,7 milion stanovnika Radio Slobodna Evropa
  3. ^ Na Kosovu 1, 8 miliona stanovnika Prilog na B2.net (sr)
  4. ^ "Podaci o maternjem jeziku sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.
  5. ^ Podaci o religioznoj pripadnosti sa portala Agencije za statistike Kosova (sr)(al)(en)[mrtav link]
  6. ^ "Podaci o državljanstvu popisanika sa portala Agencije za statistike Kosova {{Simboli jezika|sr|srpski}}{{Simboli jezika|al|albanski}}{{Simboli jezika|en|engleski}}". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]